Neste Oil - professionals in rainforest destruction

Valtionyhtiömme Neste Oil, joka pitää tänään yhtiökokousta Finlandia-talolla, on vuosia kertonut, ettei sen palmuöljyn käytöllä ole mitään merkitystä, koska elintarviketeollisuus käyttää kuitenkin suurimman osan. Niin käyttää. Yksittäisistä yrityksistä Neste Oililla on kuitenkin enemmän merkitystä palmuöljyn tuotannolle kuin monellakaan muulla.

 

Neste Oil on noin 1,4 miljoonan tonnin palmuöljyn käytöllään maailman viiden suurimman yksittäisen palmuöljyn käyttäjän joukossa – top viiden muodostavat Cargill, Wilmar, Neste Oil, Ruchi Soya ja Unilever (ei järjestyksessä). Ainoat pääasiassa kuluttajatuotteita tekevät viisikossa ovat Neste Oil ja Unilever, jotka ovat viimeisimpien saamiemme lukujen mukaan melko tasaväkisiä. Piskuinen Neste Oil on siis mahdollisesti maailman suurin kuluttajatuotteisiin palmuöljyä käyttävä yritys.

Tämä yritys ei ole suostunut julkaisemaan mitään tietoja tuottajistaan ja se on vaatinut Tullihallitusta salaamaan käyttämäänsä palmuöljyä koskevat tullitiedot. Silti se väittää ostavansa vain vastuullisesti tuotettua palmuöljyä parhailta tuottajilta.

Väite on täydellisen epäuskottava. Tuossa kokoluokassa Neste Oilin on vaikea valikoida. Joku osa palmuöljystä tulee varmasti malliplantaaseilta, mutta valtaosa tulee hyvin todennäköisesti tuottajilta, jotka kertovat Neste Oilin palmuöljyn tulevan vanhoilta plantaaseilta, mutta toisella kädellä raivaavat sademetsää.

Minä ja joukko vihaisia orankeja olemme tänään Finlandia-talolla vaatimassa Neste Oililta todellista vastuuta. Palmuöljystä ei saa kestävää biopolttoainetta. EU:ssakin parhaillaan käytävä debatti osoittaa, että se ei ole edes liiketoiminnan kannalta järkevä valinta. Neste Oilin tulee luopua palmuöljystä niin pian kuin mahdollista ja siirtyä merkittäviä päästövähennyksiä tuottaviin raaka-aineisiin. Siihen asti auttaisi, jos luopuisi tosiasioiden peittelystä.


Rohkaise Neste Oilia parempiin päätöksiin antamalla palautetta yhtiölle.