Osmo Kammonen Neste Oililta puhui Markkinoinviestinnän viikon ammattilaispäivillä aiheesta "Voiko öljy-yhtiö olla vastuullinen" 28/9/2011

Neste Oilin viestintä-, markkinointi- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Osmo Kammonen piti tänä aamuna Markkinointiviestinnän viikon seminaarissa esitelmän Voiko öljy-yhtiö olla vastuullinen? Neste Oil viestinnän ja mielikuvien karikoissa”.

Kammonen aloitti esitelmänsä muistelemalla 70-luvulla noussutta valtavaa kohua siitä, että Neste Oil oli upottamassa arseenipitoisia ongelmajätetynnyreitä valtamereen. Hänen mukaansa asiasta noussut kohu oli kohtuutonta, koska yhtiö toimi "ihan silloisten säädösten mukaan". Ongelmajätteiden upottaminen meriin kun ei ollut vielä siihen aikaan rikollista toimintaa.

2000-luvun palmuöljyskandaali

Neste Oilin palmuöljydieselistä noussut kohu on Kammosen mukaan myös kohtuutonta. Neste Oilin viestintäosastolla on varmasti vaikeuksia saada se kuulostamaan oikeutetulta ja vastuulliselta toiminnalta, että:

Neste Oilin yhtiökokous 2009. Oikealla kuvassa Osmo Kammonen, vasemmalla Longgena Ginting Indonesiasta, joka oli yhtiökokouksessa puhumassa palmuöljyn aiheuttamista ongelmista Indonesiassa.

  • Suomalainen valtionyhtiö Neste Oil on syyllinen kiihtyvään sademetsien tuhoamiseen Kaakkois-Aasiassa.
  • Neste Oil lobbaa aktiivisesti EU:n ympäristökriteerien kiristämistä vastaan, jotta pääsisi markkinoille ympäristölle tuhoisalla palmuöljydieselillään.

Yhtiön toimitusjohtaja Matti Lievonen on todennut julkisesti edellisen osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä, että kestävyyskriteereihin liittyvä lobbaus on yhtiön prioriteetti tällä hetkellä.

Jos Neste Oil ei muuta toimintatapojaan, niin viestinnän haasteet tulevat jatkumaan. Palmuöljyn ja muiden lisää viljelypinta-alaa vaativien raaka-aineiden käyttö polttoaineeksi on lopetettava alkuunsa, sillä ne tuhoavat sademetsiä ja uhkaavat ruokaturvaa. Ei sitä voi puolustella.

Maija Suomela