“Kuluttaja-käsite sisällyttää meidät kaikki. He ovat suurin taloudellinen ryhmä, joka vaikuttaa ja saa vaikutteita lähes jokaisesta yksityisestä ja julkisesta taloudellisesta päätöksestä. Silti he ovat ainoa tärkeä ryhmä...joiden näkemyksiä harvoin kuullaan.” John F. Kennedy, 15.3.1962

22. maaliskuuta 2012

“Detox our fashion”-banderollilla peitettiin 3D-katumaalaus ennen sen paljastamista 20.3.2012. Tapahtuma liittyi "Dirty Laundry: Reloaded" -raportin julkistamiseen.

 

Suurten brändien tekemät päätökset voivat vaikuttaa meihin kaikkiin. Esimerkiksi: Kansainväliset muotibrändit käyttävät julkisia vesireittejämme yksityisinä viemäreinään esittäen että olisi jotenkin “normaalia” huuhtoa myrkkyjä ja hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja jokiimme, kun heidän tavarantoimittajansa tuottavat vaatteitamme.

Heidän ei tietenkään tarvitse huomioida vaihtoehtoja, se on businesspäätös, mutta heidän päätöksensä toimia tällä ilmeisen hullulla tavalla vaikuttaa monen ihmisen elämään, mukaan lukien sinun.

Kuluttajilla on oikeuksia (ja valtaa)

15.3. vietettiin Maailman kuluttajaoikeuksien päivää jo 50:nnen kerran. Päivä muistuttaa meitä niistä oikeuksista jotka meillä on kansalaisina. Oikeuksista, joihin  suurten yritysten ajoittaisessa älykkyydessä ja säännöllisessä hulluudessa tekemät päätökset vaikuttavat. Muistamme myös valtamme - kun toimimme kollektiivisesti, kun saamme äänemme kuuluviin - haastaa heidän epäreilun käytöksensä ja kykymme muuttaa se paremmaksi.

Vuonna 2011 Greenpeace lanseerasi Detox-kampanjan, joka haastoi kansainväliset muotibrändit eliminoimaan kaikki vaaralliset kemikaalit heidän tuotantoketjustaan sekä tuotteistaan. Lanseeraamisen jälkeen kuusi brändiä - Puma, Nike, Adidas, H&M, Li-Ning ja C&A - ovat lupautuneet Detox-ohjelmaa. Heidän päätökseensä puhdistaa toimintansa vaikuttu suuri joukko yhteisiä tekoja, joita sadat tuhannet ihmiset toteuttivat ympäri maailmaa. Jotkut heistä allekirjoittivat vetoomuksen, osa kirjoitti kirjeitä toimitusjohtajille, jotkut komeilivat Detox-tatuoinnilla, ja toiset täyttivät brändien Facebook-sivut kommenteillaan. Yli 600 ihmistä auttoi luomaan ennätyksen suurimmasta koordinoidusta strippauksesta brändien myymälöiden edustoilla.

He kaikki olivat ihan samanlaisia ihmisiä kuin sinä. Ihmisiä, jotka eivät halunneet istua hiljaa ja katsoa miten yritykset ovat yhä enemmän kiinnostuneita myyntiluvuista eivätkä välitä vaikka he roskaavat jokemme vaarallisilla kemikaaleilla. Me yhdistyimme - kuluttajat, aktivistit, tukijat ja vaikutukset kokeneet yhteisöt - saadaksemme brändit muuttamaan tapojaan. Ja he muuttivat.

Joten, 50 vuotta JFK:n ikonisen puheen jälkeen kehotan teitä ottamaan osaa Detox-kampanjaamme ja huomioimaan #PeoplePower:in mahtavuuden. Samalla lähetätte brändeille selvän viestin, että me emme lopeta puhumista ennen kuin he sitoutuvat Detoxiin ja oikeasti ryhtyvät sanoista tekoihin.

Se mitä kaikki brändit tietävät, ja pelkäävät, on että he eivät ole mitään ilman kuluttajia. Anna siis äänesi kuulua.Tommy Crawford on Detox-kampanjan strategisen viestinnän johtaja. Voit seurata häntä twitterissä @theecowarrior

Täältä löydät lisää tietoa Detox-kampanjasta.