7. toukokuuta 2013


Greenpeace julkisti selvityksen suomalaisten palvelinkeskusten uusiutuvan energian käytöstä ja energiatehokkuudesta. Selvitys on osa maailmanlaajuista How Clean Is Your Cloud -selvitystä, jolla kannustetaan informaatioteknologiaa ilmastonmuutoksen torjunnan iskujoukoiksi.

Sellaiset nimet kuin Google, Microsoft, Facebook ja Apple eivät ole vain muodikkaita nimiä. Hurjimmatkaan monopolisoitumisen ennustajat eivät olisi ikinä voineet kuvitella, kuinka maailman data kulkee muutamien yhtiöiden hallitsemien koneiden kautta. Todennäköisesti hyvin suurella osalla tämän tekstin lukijoista on joko tietokone tai puhelin tai kummatkin, joka käy säännöllisesti jonkun äsken mainitun neljän palvelimella. Ja todennäköisesti lukija käyttää joko TeliaSoneran, Elisan tai Dna:n palvelua – kaikki kolme yhtiötä olivat mukana Greenpeacen suomalaisten palvelinkeskusten vertailussa.

Älypuhelin ja pilvipalvelut mullistivat informaatioteknologian. Maailman mittakaavassa kourallinen yhtiöitä tarvitsee datan käsittelyyn koko ajan lisää kuumana käyviä koneita, jotka nielevät sähköä ja tuottavat lämpöä.

7. toukokuuta 2013

Mielenosoittajat vaativat 5. toukokuuta 2012 Hong Kongissa Applea käyttämään puhdasta energiaa. © Clement Tang / Greenpeace

 

Maailman mittakaavassa on toivoa. Greenpeacen aktivistit ovat jaksaneet muistuttaa Applea velvollisuudesta pitää pilvi valkoisena. Maaliskuussa Apple ilmoitti, että nyt kaikki palvelinkeskukset toimivat uusiutuvalla energialla. Google puolestaan potkii amerikkalaisten palvelinkeskusten suursähköntoimittaja Duke Energyä tuuli- ja aurinkovoiman tarjoamiseen. Facebook ottaa askelia hiilenmustasta toiminnasta kohti puhtaampaa tuomalla palvelimensa jäähtymään Luulajaan vesivoimalan viereen. Ja myös Microsoft lupaa käyttää Irlannin palvelinkeskuksessaan tuulivoimaa, ”kun sitä on saatavilla.”

Nyt Greenpeacen raportti on osoittanut, että suomalaiset pystyvät hyviin suorituksiin siinä missä muutkin. Ficolo ostaa sataprosenttisesti tuulivoimaa ja TeliaSonera vesivoimaa.

Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta on kohtalonkysymys, että älypuhelimemme, tablettimme, tietokoneemme ja yhteyksiämme ylläpitävät operaattorit eivät lisää fossiilisen energian käyttöä. Vaihtoehtoja on. Kannattaa myös kertoa myös palvelujemme tuottajille, että me tiedämme vaihtoehdot. Ja meillä on oikeus vaatia puhdasta palvelua.

JUHA AROMAA