Arktis on suojeltava - pysyvästi!

Shellin vaikuttava onnettomuuksien ja uhkaavien tilanteiden sarja Alaskassa ei ole jäänyt öljy-yhtiöiltä huomaamatta. Norjalainen valtionyhtiö Statoil on lykännyt suunnitelmiaan porata öljyä Yhdysvaltain arktisilla vesillä Shellin kohdattua Arktiksen julman todellisuuden. Tämä on toki positiivinen uutinen Arktikselle, mutta erittäin kaukana riittävän hyvästä.

Meille, jotka olemme seuranneet tilanteen kehitystä päivittäin, Shellin farssi on edennyt kuin rinteessä kasvava lumipallo. Tapahtumia on liian paljon listattavaksi tässä, mutta mainitsen niistä muutamia.

Viime vuoden syyskuussa ranskalainen öljy-yhtiö Total yllätti monet lausuessaan ainoan järkevän kommentin arktiseen öljynporaukseen liittyen: öljyn poraaminen ainutlaatuisella ja ympäristöltään herkällä Arktiksella sisältää niin suuria riskejä, ettei sinne kannata mennä.

Shell ei ottanut varoitusta onkeensa, vaikka sen koeporaukset Alaskassa olivat kärsineet massivisen takaiskun hieman yli viikkoa aiemmin. Silloin turvallisuusvarusteiden elintärkeä osa "painui ruttuun kuin oluttölkki". Myöhemmin Shell menetti hallinnastaan toisen öljynporauslautoistaan kun sitä hinattiin takaisin Seattleen Yhdysvaltoihin. Uudenvuodenpäivänä Kulluk-niminen lautta ajautui Alaskan lahdella sijaitsevan saaren rantakarille.

Olisi luullut, että Shell olisi vihdoin ottanut Totalin ja monien muiden yhtiöiden tahoilta tulleet varoitukset vakavasti. Kuitenkin 31. tammikuuta 2013 Lontoossa Shellin toimitusjohtaja Peter Voserilla oli pokkaa väittää, että "Arktis on kuin tehty Shellin kaltaista yritystä varten.". Sanotaan, että ylpeys käy lankeemuksen edellä, mutta Shellin tapauksessa ylpeys ja röyhkeys jatkui edelleen vielä lankeemuksen jälkeenkin. Kaksi viikkoa sitten saimme kuitenkin hyvin tervetulleita uutisia öljyjätin suunnalta: Shell laittoi arktisen öljynporauksen tauolle ainakin kesään 2014 saakka. Ilmoitus saattoi liittyä käynnissä olevaan Yhdysvaltain sisäministeriön selvitykseen Shellin viime vuoden toiminnan aiheuttamista vahingoista.

Nyt Statoil on tehnyt kuten Shell ja hyllyttänyt Alaskaa koskevan suunnitelmansa. Voisi olettaa että Statoil, norjalainen valtionyhtiö, tekisi tällaisen päätöksen suojellakseen Norjan ympäristömainetta. Voisi myös kuvitella, että yhtiö painaisi jarrua kaikkien arktista öljynporausta koskevien projektien kohdalla. Todellisuus on toinen: Statoil aikoo hyllyttää ainoastaan hankkeet, joita viranomaiset tiukasti valvovat.

Statoil ei suunnittele porausta tämän vuoden aikana ainoastaan Norjan arktisilla vesillä, vaan se on menossa myös Pohjoisen jäämeren venäläisille alueille yhdessä venäläisen Rosneftin kanssa. Tämä öljy-yhtiö on varsinainen maailmanmestari öljyvuotojen aiheuttamisessa arktisilla rannikoilla: se on ollut osallisena tuhansien ihmisten elämän ja koko alueen ympäristön tuhoamisessa.

Venäjän hallituksen ei pitäisi antaa öljyteollisuutensa tehdä ihan mitä tahansa. Venäjällä sattuu yli 10 000 öljyvuotoa joka vuosi. Niiden seurauksena yli 500 000 tonnia öljyä päätyy Pohjoiseen jäämereen. Vaikka Statoil hyllyttää osan öljynporaussuunnitelmistaan, on vaikea uskoa että Norjalla olisi aivan puhtaat jauhot pussissaan, kun se sallii omistamansa yhtiön lyöttäytyä yhteen venäläisen öljyteollisuuden kanssa Pohjoisella jäämerellä.

Auta meitä pysäyttämään öljyjättien kilpajuoksu ja liity Arktiksen puolustajiin nyt.

Truls Gulowsen

Ohjelmajohtaja, Greenpeace Norja