APP:n Indah Kiat -sellutehdas Sumatralla

Greenpeacen yli vuoden mittaiset tutkimukset paljastivat APP:n sellutehtaalta uhanalaista sademetsäpuuta raminia.

Norjalainen Skagen Funds ja eläkerahasto Oljefondet ovat ilmoittaneet myyneensä sellujätti Asia Pulp and Paperin (APP)  Indah Kiat-sellutehtaan osakkeet. Viime kuussa paljastimme yhtiön tehtaalta Sumatralta löytyneen uhanalaista sademetsäpuuta, jonka jälkeen muun muassa Danone ja Xerox ovat hyllyttäneet sopimuksensa yhtiön kanssa. Nyt sijoittajat seuraavat APP:n asiakkaiden esimerkkiä.

Skagen Fundsin mukaan “Indah Kiat ei maaliskuun lopussa 2012 enää ollut SKAGENin Kon-Tiki -rahaston salkussa. Päätös luopua osakkeista perustuu omistuksemme arviointiin SKAGENin sijoitusperiaatteiden ja eettisten ohjeistusten mukaan, sekä tavoitteeseemme tuottaa osuudenomistajillemme paras mahdollinen riskiin suhteutettu tuotto.”

Skagen Funds oli yksi Indah Kiat -tehtaan suurimpia omistajia. Uhanalaisen ja kansainvälisellä CITES-sopimuksella suojellun ramin-puun käytön paljastaminen selluntuotannossa on osa laajempaa kampanjaamme Indonesian metsäsektorin parantamiseksi.

Neste Oilin virheinvestoinnit palmuöljyyn

Suomalaisen Neste Oilin rooli sademetsätuhossa on erilainen – öljynjalostajalla ei pitäisi olla mitään tekemistä trooppisella sademetsäalueella, vaan investoinnit uuteen teollisuudenalaan olisi pitänyt alun perinkin rakentaa ainoastaan sellaisten raaka-aineiden varaan, joiden vuoksi ei raivata uutta viljelypinta-alaa ja aiheuteta vakavia sosiaalisia ja ympäristöongelmia maailman köyhimmillä alueilla.

Suomalaisten sijoittajien ei ole liian myöhäistä seurata norjalaisten esimerkkiä ja lakata tukemasta sademetsätuhoon osallista Neste Oilia. Ympäristörikokset eivät ole kannattava sijoitus.

Erika Bjureby, Greenpeacen norjalainen metsäkampanjoitsija

Ps. Sumatran tiikereitä on luonnossa jäljellä 400 yksilöä, joten sademetsien pelastamisella on todella kiire. Auta ja anna palautetta Neste Oilille.