Moni on varmasti upottanut kasvonsa kämmeniin kauhistellessaan Yhdysvaltojen mennyttä ilmastopolitiikkaa. Toinen mokoma on vedonnut, ettei meidän toimillamme ole mitään merkitystä, koska Yhdysvallat. Rapakon toisella puolella kuitenkin ollaan osaltaan yllättävän aktiivisia ilmastoasioiden puolesta, ja selvää on, että Barack Obamalle ilmastoasiat ovat myös tärkeitä.

Yhdysvalloissa Washington DC:ssä alkoikin tänään Power Shift -tapahtumaa, jonka järjestää valtava läjä nuoriso- ja ympäristöjärjestöjä, mukana mm. Greenpeace. Tapahtuma tarkoituksena on yhdistää ja nuoria kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan, antaa heille tähän keinoja ja osoittaa päättäjille ilmastoasioden merkitys nuorille. Osoittaaksemme tukea tälle tapahtumalle myös rapakon tällä puolen kävimmekin nuorten vapaaehtoisten kanssa Yhdysvaltojen suurlähetystöllä toimittamassa kirjeen Barack Obamalle. Kuvia tuesta ympäri maailmaa tullaan esittämään Power Shift-tapahtumassa, ja toivottavasti ameriikoissa muistavat, etteivät ole yksin!

Lähetystöllä
Greenpeacen aktivisteja Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystössä torstaina

Yhdysvalloissa nuoret ovat myös avoimesti ilmoittaneet aikovansa toteuttaa suuressa mittakaavassa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta. Yhdysvaltojen Capitol Buildingille tuottaa lämpöä yli satavuotias hiilivoimala, joka edustaa monille maan ja erityisesti hallinnon jämähtäneisyyttä ja riippuvuutta likaisiin polttoaineisiin. Siispä nämä nuoret piirittävät hiilivoimalan estäen sen toiminnan päiväksi.

Yhdysvalloissa siis on selkeästi kuplinut pinnan alla halu toimia ilmaston eteen, vaikka aikaisempi hallitus onkin ollut, noh, nihkeä ilmastoasioiden suhteen. Mikäli oikein muistan, niin Bushin valtakaudella liittovaltion kieltäytyessä toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi moni osavaltio turhautui liittovaltion aikaansaamattomuuteen, ja osavaltiot alkoivat itsekseen toteuttaa päästövähennyksiä. Nyt, kun Bushin hallintokausi on ohi ja Obama johdossa, pääsevät toivottavasti nämä pinnan alla muhineet kuplat purskauttamaan raikasta ilmaa pinnalle ja toden teolla toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Obaman visiot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä lamaa vastaan taistelu panostamallaa uusiutuviin energiamuotoihin ovat ihastuttavan kunnianhimoista. Toivottavasti EU ei jää nolosti Yhdysvalloista jälkeen ilmastoasioissa. Onhan EU jokseenkin pitänyt itseään ilmastoneuvotteluiden ja -politiikan edelläkävijänä. Toivottavasti syntyy kilpailua siitä, kenen ilmastopolitiikka on rohkeinta ja tehokkainta!

Topias Salonen