Helsingin Sanomat kertoi tänään, että ”Öljynjalostusyhtiö Neste Oilin biopolttoaineiden raaka-aineista jo yli puolet on eläinrasvoja ja muita jätteitä. Palmuöljyn osuus on enää alle puolet.”

Paljon puhutaan median murroksesta ja viestintäosastojen aikakaudesta. Siltähän tämäkin uutinen näyttää. Kun Neste Oil kertoo, että ”Palmuöljyn osuus on enää alle puolet”, se unohtaa kertoa että yhtiön itsensä jätteiksi nimittämästä raaka-aineesta suuri osa on kuitenkin palmuöljyä. Neste Oilin tilastoissa tämä lymyilee steariinin eli palmurasvan lisäksi kirjainyhdistelmän PFAD eli Palm Oil Fatty Acid alla, eikä yhtiö jostain syystä ole vuoden 2011 jälkeen halunnut enää eritellä näitä palmuöljytuotteita eläinrasvoista ja muista ”tähteet ja jätteet” -otsikon alle sijoitelluista aineista.
Steariini ja PFAD syntyvät palmuöljyn tuotannosta, niiden raaka-aine on palmuöljy ja ne tuotetaan palmuöljyjalostamoilla. Vuoden 2011 toimintakertomuksessa steariini ja PFAD muodostivat suurimman osan ”tähteet ja jätteet” –kategoriasta ja ne huomioiden palmuöljyn osuus olikin 76%. Vuonna 2012 palmuöljyä meni raakana 64,5%, ja siihen steariinit ja PFADit päälle. Mutta jotta kokonaismäärää eivät ulkopuoliset pääsisi näkemään, olikin steariini ja PFAD nyt jo osattu toimintakertomuksesta piilottaa.

HS kertoo, että ”Neste Oilin kaikki palmuöljy on vastuullisuussertifioitua, mutta palmuöljy on silti jonkinlainen maineriski.”. Mitä tarkoittikaan ”vastuullisuussertifioitu”? Sitä, että sertifioitu yritys voi esimerkiksi hakata kansallispuistona suojeltua sademetsää ja myydä raiskioilla kasvattamansa palmuöljyn asiakkailleen vastuullisuusleimalla varustettuna.

Neste Oil salaa edelleen palmuöljynsä alkuperän. Yhtiön vaatimuksesta määrät ja alkuperämaatkin on piilotettu Suomen julkisista tullitilastoista. Neste Oil ei julkista kaikkia palmuöljyn toimittajiensa nimiä. Niiden osalta jotka tunnetaan, kuten Wilmar ja IOI, tiedetään yhtiöiden tuhonneen sademetsiä ja syyllistyneen ihmisoikeusloukkauksiin. Neste Oil on maailman suurimpia yksittäisiä palmuöljyn käyttäjiä.  Palmuöljyn käyttö polttoaineisiin lisää palmuöljyn kysyntää ja tuotantoa. Se on pois ruuantuotannosta, pahentaa ilmastonmuutosta, tuhoaa sademetsiä ja aiheuttaa ihmisoikeusloukkauksia.

Neste Oilin tavoite on jo useita vuosia ollut olla maailman suurin biodieselin tuottaja. Yhtiön koko ”bio”polttoainestrategia on rakennettu palmuöljyn varaan. Yhtiö rakensi jättijalostamon Singaporeen keskelle maailman palmuöljyn tuotannon keskittymää, ja toisen jättijalostamon Rotterdamiin Euroopan palmuöljyntuontiterminaalien viereen. Alusta asti Neste Oil on kertonut ”pyrkivänsä” pois palmuöljystä. Mutta valtava tuotanto on rakennettu palmuöljyn varaan ja on sitä edelleen.

Siteerataan lopuksi HS:n lauantailiitteen 1.2.2014 artikkelia, jossa orankitutkija Willie Smits kertoo työstään:

”Mitä Smits haluaisi meidän länsimaisten ihmisten tekevän orankien pelastamiseksi?

"Tehkää kuten brittilapset, osoittakaa mieltä palmuöljytuotteita vastaan marketien edessä. Pelkkä boikotointi ei riitä", Smits sanoo puhelinhaastattelussa.

Orankien suuri uhka on niiden elinympäristön tuhoaminen öljypalmuplantaasien tieltä. Palmuöljyä käytetään muun muassa ruuissa ja biopolttoaineissa.”