Vaikka laittaisit tankkiin palmuöljydieseliä, sinusta ei tule maailman pelastajaa. Eikä varsinkaan silloin. Sitä mieltä on myös kuluttaja-asiamies.

Kuluttajaviraston verkkolehti kertoo löysistä ympäristöväitteistä ja Neste Oilin pois vetämästä harhamielikuvia aiheuttaneesta mainoksesta. Kuluttaja-asiamies vaati Neste Oilia poistamaan mainoksen, jossa autoa palmuöljydieselillä tankkaava mies tuntee itsensä maailman pelastajaksi. Mainos oli poikkeuksellisen harhaanjohtava. Tavallisella arkijärjellä on helppo ymmärtää, ettei miljoonia tonneja ruokaöljyä autojen moottoreissa polttamalla maailma pelastu. Se autossa käytetty ruokakin kun pitää jossain kasvattaa, ja siinä sademetsää kaatuu.

Ratkaisuja onneksi on. Autot voivat olla pienempiä ja tehokkaampia. Niihin voidaan tehdä polttoainetta jätteestä. Ne voivat käydä biokaasulla - käykää vaikka Ruotsissa katsomassa. Ne voivat käydä uusiutuvalla sähköllä. Joukkoliikenne voi toimia paremmin. Ja toivottavasti lopulta ihmiset osaavat rauhoittaa elämänsä vähemmän energiaa kuluttavaksi.

Jotta oikeat ratkaisut voidaan ottaa käyttöön, päättäjillä ja kuluttajilla on oltava oikeaa tietoa ratkaisujen vaikutuksista. Oikeaa tietoa on jo olemassa ja sitä saadaan koko ajan lisää, kun elinkaarianalyysit ja hiilijalanjälkilaskenta kehittyvät. Siksi on erityisen tuomittavaa, että tutkittua tietoa sotketaan harhaanjohtavalla mainonnalla välittämällä räikeästi vääriä mielikuvia. Kuluttaja-asiamies ansaitseekin kauniin kiitoksen palmuöljydieselmainokseen puuttumisesta.

JUHA AROMAA