Rainbow Warrior II kampanjoimassa ydinvoimaa vastaan Koreassa.

Kirjoitin jo taannoin viimeisen kirjoitukseni Rainbow Warriorilta varmana etten näkisi vanhaa rouvaa enää koskaan. Toisin kävi. Viime aikaisten tapahtumien johdosta suunnitelmat heittivät jälleen kerran häränpyllyä. Alunperin minun piti palata Grönlantiin tutkimusmatkalle Arctic Sunrisen kanssa, mutta karkoitustuomio mutkisti hieman kuvioita. Vapauduttuani vankilasta Grönlannissa saavuin Suomeen kolmeksi päiväksi. Toisena aamuna sähköpostissa odottikin jo matkaliput Etelä-Koreaan.

Saavuin Warriorille tiistai-aamuna kahden eri jetlagin siivittämänä. Olin pihalla kuin lumiukko. Kului muutama päivä ennen kuin tajusin missä olen ja mitä viimeisten viikkojen aikana oli oikeastaan tapahtunut. Laivalla oli menossa loppujuhla varsin onnistuneen ydinvoimavapaa Korea -kampanjan jäljiltä. Ollessani täällä viime maaliskuussa Fukushiman onnettomuus keskeytti Korean kampanjan ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Nyt se vedettiin läpi menestykkäästi ja Koreaan avataan Greenpeacen uusi toimisto elokuussa.

Laiva on taas hiljentynyt, ainoastaan miehistö on kyydissä. Lähdemme kohta 2500 merimailin ja 20 päivän kohti Singaporea minne päättyy Rainbow Warrior 2:n matka. Viime hetkiin on neuvoteltu päätyyko laiva romuraudaksi vai löytyisikö sille vielä käyttöä. Kaikki peukut ovat pystyssa ja tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että vanha Sateenkaarisoturi saa kuin saakin ansaitsemansa eläkepäivät.

Tunnelma laivassa on hämmentävä. Tuntuu haikealta, että vanhan rouvan taru päättyy mutta toisaalta hänen kulkunsa on ollut niin historiallinen ja merkittävä, ettei se tippa silmäkulmassa ole ollenkaan surullinen. Päinvastoin.

Sateenkaarisotureiden tarina jatkuu kun Rainbow Warrior 3 valmistuu lokakuussa. Se tulee olemaan jo ihan pelkästaan teknisessä mielessä vallankumouksellinen alus. Sellaista alusta ei kukaan ole tehnyt aikaisemmin. En malta odottaa etta pääsen ottamaan kaiken irti sen 55 metrisistä A-mastoista ja yli 1000m2 purjeista!

Sitä ennen on vielä kerran katsottava miten kulkee vanha rouva Etelä-Kiinan merellä kaakkoismonsuunin siivittämänä. Rainbow Warriorin arvioidaan saapuvan Singaporeen on noin 20. heinäkuuta ja laivan riisumisen jälkeen se luovutetaan uusille omistajille.

On kunnia olla mukana tällä matkalla.

 

Martti Leinonen

2nd Mate

M/y Rainbow Warrior 2