Lippulaivamme Rainbow Warrior Lontoossa 09/11/2011 (C) Vicki Couchman / Greenpeace

 

S/y Rainbow Warrior jatkaa neitsytmatkaansa pitkin Eurooppaa. Amsterdamin jälkeen oli vuorossa Lontoo. Merimatka tänne sujui leppoisissa merkeissä pitkin Pohjanmerta, ja laskettelimme koko matkan purjeilla. Onnistuimme ensimmäistä kertaa todella täyttämään alukselle asetetut odotukset, eli purjehtimaan yli 80% koko matkasta. Itse asiassa meillä oli pienoinen ongelma purjeiden kanssa, mutta tämä ongelma oli sieltä mukavimmasta päästä. Kuljimme liian kovaa!

Saapuaksemme luotiasemalle sovittuun aikaan, meidän täytyi ajella siksakkia Thames-joen edustalla vain yksi purje ylhäällä. On hämmästyttävää että 860 tonnia terästä saadaan liikkumaan viisi solmua pelkästään yksi rätti ylhäällä. Tämän kelkan suorituskyky vain jatkaa hämmästyttämistä.  

Toinen perämies,Martti Leinonen Rainbow Warriorin komentosillalla 06/11/2011 (C) Nick Cobbing / Greenpeace

 

Kyydissä oli myös erikoisvieras; pitkänlinjan Greenpeacen tukija, Radioheadin laulaja Thom Yorke. Hän, poikansa kanssa, seilasi mukanamme koko matkan. Esittelin Thomille laivaa ja juteltiin niitä näitä pitkät pätkät ja täytyy sanoa että onpahan aivan mainio kaveri. Ei olisi tullut mieleenikään, että juttelen rockstarban kanssa, päinvastoin! Erittäin älykas, kohtelias, hiljainen ja jopa vähän ujo persoona. Hän oli äärimmäisen kiinnostunut kaikesta teknologiasta ja laivateknisistä yksityiskohdista, ja niitähän meillä täällä riittää.

Lontoo oli odotetusti erittäin kiireinen ja pitkää päivää painettiin, niin avoimen laivan päivissä kuin vähän erikoisemmissakin merkeissä. Blur solisti - Damon Albarnin nykyinen orkesteri The Good, The Bad & The Queen soitti helideckillämme erikoiskeikan.

Pari päivää ennen keikkaa Greenpeace U.K:n action koordinaattori Frank Hewitson, jonka kanssa olin Arktiksella ja pidätettyna Grönlannissa muutama kuukausi sitten, tuli kysymään: “muistatkos Martti Ezperanzan apukokin, joka oli kanssamme vankilassa?” Hän oli Paul – sanoin, tietysti muistan. Mainio seuramies ja mukava hanu noin kaikin puolin. “ Tiedätkos kuka Paul oikeasti oli?” – hän kysyi. Hämmennyin vähän ja sanoin etten kai sitten tiedä? 

Kuka?

Paul Simonon on The Clash orkesterin basisti ja näin lievästi ilmaistuna rock-legenda.

"The Good The Bad and The Queen" esiintyy Rainbow Warriorilla Lontoossa. Kuvassa laulaja Damon Albarn ja basisti Paul Simonon, joka oli mukana laivalla apukokkina ja aktivistina. 10/11/2011 (C) Nick Cobbing / Greenpeace

 

Oho! Vähän aikaa meni kelatessa mutta näinhan se asia todella oli. ”Meidän Pauli”. Paul halusi tarkoituksella olla tunnistamattomana koko reissun saadakseen autenttisen kokemuksen ja sen hän todella saikin. Han oli yksi laivan ahkerimmista työntekijöista ja osallistui actioneihin siinä missä me kaikki muutkin. Hieno mies. 

Paul oli myös nyt Lontoossa tuleva soittamaan edellä mainitulle keikalle ja jälleennäkemisemme tallennettiinkin videolle. Tarina julkaistiin viimeisimmässä Tarinoita sateenkaarisoturilta –dokumenttiklipissä:

 

Lontoon kiireiden jälkeen olemme juuri pakkaamassa laivaa ja lähdemme aikaisin aamulla kohti Tukholmaa, jossa on tarkoitus olla perjantai-aamuna. Oma henkilökohtainen missioni näille seuraaville viidelle purjehduspäivälle on saada tämä reki kulkemaan 15 solmun vauhtia. En syö, enkä nuku ennen kuin loki näyttää kyseistä lukemaa! Tuulivoimaa!

Tervetuloa Tukholmaan katsastamaan uutta upeaa Sateenkaarisoturia.

Martti Leinonen
2nd Mate
S/y Rainbow Warrior