Birthe Weijola ottamassa kääpänäytettä Savukosken Turjalaisilla

Tiimi Greenpeacen kartoittajia tekee kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon ajan maastoinventointeja Lapin aarniometsissä. Kyse on luonnonsuojelujärjestöjen määrittämistä kahdeksasta laajimmasta vanhan metsän alueesta, jotka ovat vielä vailla suojelua niin sanotulla Metsä-Lapin alueella Kittilässä, Sodankylässä, Savukoskella ja Sallassa.

Tarvitsemme metsistä tarkkoja tietoja, sillä toiveemme on suojella loput näistä metsistä ennen valtion metsien hallinnoija Metsähallituksen hakkuita. Valitettavasti tänäkin talvena moni alueista hupeni avohakkuiden työntyessä aarniometsän paikalle.

Inventoiminen on vähän näkyvä, mutta todella tärkeä osa Greenpeacen ja muiden luonnonsuojelujärjestöjen toimintaa. Suomalaisilla luonnonsuojelujärjestöillä on erittäin hyvä kuva maamme arvokkaista vanhoista metsistä kattavien kartoitusten takia. Olemme 2000-luvulla paikallistaneet jo yli 10 000 uhanalaisen lajin esiintymää Lapin vanhoista metsistä yhdessä Luonto-Liiton, Luonnonsuojeluliiton ja WWF:n kanssa.

Metsien kartoittaminen on kovaa mutta palkitsevaa työtä. Inventointien koordinoija, biologi Emilia Pippola raportoi tänään maastosta näin:

"Ensimmäinen viikko on mennyt Sallassa ja Savukoskella Moukavaarassa sekä Ahmatunturin ja Turjalaisten seudulla. Olemme inventoineet jopa täysin kirveenkoskemattomia, runsaslahopuustoisia aarniometsiä, jotka Metsähallitus on luokitellut hakattavaksi talousmetsäksi. Uhanalaisia lajejakin on löytynyt tasaiseen tahtiin.

Päivässä inventoidaan noin 200-300 hehtaaria ja kävelyä kertyy sellainen 10-15 kilometriä henkilöä kohden. Kylmää on ollut, mutta sadetta vain hetkittäin. Eväsklassikko on ollut keitetyt potut sinapilla - jokaisella on mukana oma sinappi. Mutta on syöty myös kaalipataa, soijatomaattipastaa ja linssijuureskeittoa. Kerran viikossa on aikomus viettää yö sivilisaation parissa (ei teltassa), käydä suihkussa ja ladata kuvia koneelle."

-Sini Harkki

P.S. Kuvassa Birthe Weijola tutkii kääpänäytettä Savukosken Turjalaisilla.