Karvinen ja aktivistit 450px

Esittelin Stora Enson yhtiökokouksessa keskiviikkona yksityisten osakkeenomistajien aloitteen, joka kehoittaa Stora Ensoa lopettamaan puiden oston Suomen viimeisistä luonnontilaisista vanhoista metsistä Lapissa. Aloite oli helppo esitellä, olihan kokouksessa esillä yhtiön puolesta varsin näyttävästi heidän linjauksensa olla raivaamatta luonnontilaisia metsiä Brasiliassa. Miksei siis myös Suomessa?

Brasiliassa luonnontilaisia metsiä on vielä jäljellä kymmeniä prosentteja alkuperäisestä määrästä - meillä enää alle 5 prosenttia. Voisiko rajan vetää vaikka tähän ja säästää jäljellä olevat luonnonmuistomerkit? Kiista koskee teollisuuden kannalta marginaalista määrää metsiä.

Yhtiökokous oli yllättävän positiivinen kokemus. Aloitetta ei hyväksytty, mutta Stora Enso ehdotti toimitusjohtaja Jouko Karvisen toimesta neuvotteluja. Tämä on enemmän kuin Stora Enson kanssa on edetty moneen vuoteen - yhtiön aiempi toimitusjohtaja Jukka Härmälä ei tiettävästi tavannut ympäristöjärjestöjä koskaan. Ehkä taantuman kourissa vanhojen metsien suojelu Suomessa on alkanut näyttää yllättävän pieneltä ongelmalta.

-Sini Harkki