Sunnuntaina tapahtui jotain uskomatonta. Pyöräilin Washington D.C:n ympäri, ja mukaani liittyi 14 000 ihmistä yli 110 kaupungissa ja 36 maassa, maailman jokaisella mantereella. Otin osaa suurimpaan tapahtumaan, joka on ikinä järjestetty Arktiksen suojelemiseksi. Ja tämä oli vain pieni osoitus siitä, mihin me pystymme.

Kumi Naidoo Washingtonissa

Ihmiset ympäri maailman valtasivat kadut juhliessaan Arktista ja vastustaessaan isojen öljy-yhtiöiden valtaa. Öljyjätit Shellistä Gazpromiin haluavat porata öljyä Arktiksella heti jäiden vetäydyttyä. Öljyvuoto jäisillä vesillä olisi mahdotonta puhdistaa ja se järkyttäisi herkkää ekosysteemiä perinpohjaisesti. Lisäksi, öljyn käytön lisääminen johtaa ilmastonmuutoksen kiihtymiseen. Se olisi sulaa hulluutta.

Shell

Pohjoinen napajää sulaa tällä hetkellä nopeammin kuin ikinä aiemmin. Kirjoittaessani tätä tekstiä, Arktinen merijää lähestyy jälleen tasoa, joka on reippaasti historiallisen keskiarvon alapuolella. Viime vuonna Arktisen jään minimi oli historiallisen pieni. Sunnuntain tapahtumat tosin valoivat minuun suurta luottamusta siihen, että pystymme hyvinkin pysäyttämään kansainväliset öljyjätit ennen kuin he aloittavat puuhansa Arktiksella.

Pieni ryhmä ihmisiä lähti liikkeelle vesiteitse syyskuun 15. päivänä vuonna 1971. He halusivat estää ydinkokeet ja samalla he synnyttivät nykyään globaalin Greenpeace-liikkeen. Nyt, täsmälleen 42 vuotta myöhemmin, monituhatpäinen joukko on kokoontunut yhteen näyttämään yhteisen voimamme.

Yli 1000 pyöräilijää otti osaa Ice Rideen Chilen Santiagossa. Thaimaassa Ice Ride-tapahtuman päätti massiivinen mangrove-puiden istutussessio. Venäjällä pyöräiltiin 11 eri kaupungissa. Lontoossa taas maailman isoin jääkarhu “Aurora” marssi Shellin pääkonttorin eteen tuhansien seuraajien ympäröimänä. Tapahtumat tuntuivat jännittäviltä ja voimakkailta, ja niistä pystyi aistimaan sen erityisen energian joka syntyy vain määrätietoisen, kollektiivisen yhteistoiminnan tuloksena.

Aurora Lontoossa

Arktiksen suojelemiseksi toimiva kansainvälinen liike kasvaa nopeasti. Alle vuodessa jo melkein 4 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen Arktiksen pelastamiseksi. Tämän maagisen kauniin ympäristön pelastaminen öljyalan riistolta vaatii meiltä kaikilta voimaa ja sitoutumista.

Ota osaa kansainväliseen liikkeeseen Arktiksen pelastamiseksi ja tue aloitetta Arktiksen suojelemiseksi

Ice Ride

Ice Ride