Mielenosoitus Japanissa

Kuva: Koji Sasahara/AP

Tilanne reaktoriyksiköillä

Energiayhtiö Tepco myönsi, että Fukushima Daiichin reaktoreiden suojarakennuksiin valuu päivittäin 200–500 tonnia vettä rakennuksien halkeamien kautta. Vesi sekoittuu Tepcon rakennuksiin pumppaaman jäähdytysveden kanssa ja on vaarassa tulvia yli. Viimeaikaiset taifuunit ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Rakennuksiin on kertynyt noin 80 000 tonnia korkea-aktiivista vettä, ja Tepco suihkuttaa lisää noin 550 tonnia päivässä. Tepcolla ei ole vieläkään suunnitelmia veden loppusijoittamisesta tai puhdistamisesta. Yhtiö kuitenkin vakuuttaa, että kaikki reaktorit saadaan alle sadan asteen lämpötilaan vuoden loppuun mennessä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/20_31.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110921p2a00m0na013000c.html

Tepco aikoo vähentää ilmakehään pääsevän säteilyn määrään asentamalla ilmansuodattimet Fukushima Daiichin reaktoreihin. Lisäksi vahingoittuneiden reaktoreiden päälle rakennetaan muovista ja polyesterista suojaava rakennelma.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/20_39.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin terveysministeriö on luvannut vuosittaiset syöpätarkastukset kaikille pelastustyöntekijöille, jotka ovat saaneet yli sadan millisievertin säteilyannoksen. Tällä hetkellä yli sadan millisievertin annoksen on saanut noin sata työntekijää. Lisäksi 309 on altistunut yli 50 millisievertin annokselle.

Japanin tiedeministeriö ilmoitti, että radioaktiivista jodi-131:tä levisi Fukushiman onnettomuuden jälkeen myös etelään. Aiempien tietojen valossa jodia olisi levinnyt vain luoteeseen. Tutkijat keräsivät näytteitä 2 200 eri paikasta, joista jodi-131:tä pystyttiin mittaamaan 400 pisteessä. Jodi-131:n laskeumaa selvitetään, koska aine voi aiheuttaa kilpirauhasen syöpää ja muita sairauksia hengitettynä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/22_12.html

Riisiä on alettu jälleen viedä Fukushiman prefektuurista. Prefektuuri on jaettu 370 valvonta-alueeseen ja jokaiselta alueelta testataan vähintään yksi näyte. Riisin vienti lopetetaan, jos cesiumin määrä riisissä ylittää 500 Bq/kg. Testit on suoritettu tähän mennessä 67 alueella, joilla kaikilla cesiumin määrä oli alle 10 Bq/kg. Asiantuntijoiden mukaan cesium on luultavasti sitoutunut maaperään riisin sijaan.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110921p2a00m0na021000c.html

Japani aikoo lopettaa evakuointimääräyksen viiden kunnan alueelta 20–30 km päässä Fukushima Daiichista syyskuun lopussa, jos maan ydinturvallisuuskomissio antaa siihen luvan. Kunnat ovat Minami-Soma, Kawauchimura, Narahamachi ja Hironomachi. Kuntien asukkaita ei ollut evakuoitu kokonaan, mutta heidän oli käsketty pysytellä sisätiloissa ja valmistautua lähtemään. Kunnat ovat jättäneet suunnitelmat alueiden puhdistamisesta. Noin 30 000 asukasta on paennut alueelta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/20_26.html

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110920004946.htm

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin pääministeri Yoshihiko Noda hehkutti YK:n ydinturvallisuuskokouksessa pitämässään puheessa, että Fukushima Daiichin ydinvoimalasta vuotava säteily on enää yksi neljäsmiljoonasosa siitä, mitä se oli onnettomuuden aluksi. Noda kuitenkin tunnusti, että Japani oli aliarvioinut luonnononnettomuuden aiheuttaman riskin ja lupasi avointa selvitystä onnettomuuden syistä. Nodan mukaan Japani tulee jatkossa toimimaan esikuvana muulle maailmalle ydinturvallisuudessa ja uusiutuvan energian kehittämisessä.

Toisin kuin edeltäjänsä Naoto Kan, Noda toivoo voivansa käynnistää Japanin ydinvoimalat ensi kesään mennessä. Tällä hetkellä Japanin 54 ydinreaktorista kymmenen on suljettu pysyvästi ja vain 11 käytössä, sillä paikallisviranomaiset ovat kieltäytyneet antamasta lupaa reaktorien uudelleenkäynnistämiseen.

http://english.kyodonews.jp/news/2011/09/116392.html

Ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono pyysi Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä (IAEA) apua korkea-aktiivisen ydinjätteen hävittämisessä ja stressitestien suorittamiseksi ydinvoimaloilla ympäri maata. Hosono tapaa IAEA:n johtajan Yukio Amanon Wienissä tällä viikolla.

Amanon lisäksi Hosono tapaa Yhdysvaltain ja Ranskan korkea-arvoisia viranomaisia. Hosonon odotetaan pyytävän näiltä teknistä apua vaurioituneiden reaktoreiden purkamiseksi ja saastuneen maaperän ja muun säteilevän jätteen hävittämiseksi.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/19_29.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/20_09.html

Japanilaisen sanomalehti Mainichin teettämän kyselyn mukaan 65 % japanilaisista on valmiita leikkaamaan sähkönkulutustaan, vaikka se madaltaisi heidän elintasoaan, mikäli ydinvoiman käyttöä ei tarvitse lisätä. Kyselyyn vastasi 2413 japanilaista, muualta kuin Fukushiman, Miyagin ja Iwaten pahiten ydinonnettomuudesta kärsineistä prefektuureista. 60 % kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että ydinvoimasta tulisi luopua Japanissa kokonaan.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110920p2a00m0na017000c.html

Kaupalliset vaikutukset

Energiayhtiö Tepcon varatoimitusjohtaja Norio Tsuzumi kävi pahoittelemassa Fukushiman onnettomuuden vaikutuksia Miyagin prefektuurin kuvernöörille. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tepco virallisesti vieraili Miyagissa Fukushiman onnettomuuden käynnistyttyä.

Maan ja rakennusten arvot ovat romahtaneet Fukushimassa ja sen lähialueilla säteilypelkojen vuoksi. Suurin pudotus tapahtui kuumista lähteistään tunnetuilla loma-alueilla, joissa hinnat ovat laskeneet jopa 15 %.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110921p2a00m0na011000c.html