Satelliittikuva Fukushimasta Japanista 14.3.2011 Kuva: DigitalGlobe www.digitalglobe.com

Greenpeace seuraa tilannetta Japanin ydinvoimaloilla. Suomen yön aikana säteilytasot ovat jälleen kohonneet voimalan lähistöllä ja muualla Japanissa. Fukushima I Daiichin toisessa reaktoriyksikössä tapahtui räjähdys ja neljännessä yksikössä tulipalo ja räjähdys.

Fukushima I (Daiichi) ympäriltä on mitattu erittäin korkeita säteilytasoja. Hallitus on vahvistanut säteilyn nousseen paikoitellen jopa 100-400 millisievertiin tunnissa voimalan välittömässä läheisyydessä. Aiempi huipputaso oli eilen mitattu hieman yli kolme millisievertiä (3000 mikrosievertiä). Suomalaisen keskimääräinen vuotuoinen säteilyannos on 3,7 millisievertiä. Fukushima I:ssä mitatut säteilymäärät ovat välitön riski pelastustyöntekijöiden terveydelle. Laitoksen operaattorin mukaan laitoksella on paikalla enää 50 työntekijää.

Kanagawassa, 250 kilometrin päässä Fukushimasta lounaaseen ja lähellä Tokiota, säteilytasot ylittivät taustasäteilyn yhdeksänkertaisesti. Myös Tokiossa on mitattu kohonneita säteilytasoja, mutta tiedot ovat ristiriitaisia. Jodia ja cesiumia on joka tapauksessa havaittu. Utsunomiyassa, 140 km lounaaseen Fukushimasta, säteilytasot ylittivät taustasäteilyn 33-kertaisesti. Sendaissa ihmisiä kehotetaan välttämään sadetta, joka mahdollisesti kantaa radioaktiivista saastetta.

Reaktoriyksikössä neljä raportoitiin tulipalo kuudelta aamulla Japanin aikaa. Rakennuksen muuri oli mahdollisesti vahingoittunut kolmannen yksikön räjähdyksessä. Neljäs reaktori oli pois päältä onnettomuuden sattuessa, mutta rakennuksessa on ydinjätteen väliaikaisvarasto, josta tulipalo sai alkunsa. Ydinjätealtaaseen kerääntynyt vety myös aiheutti räjähdyksen n. klo 11. Tulipalo saatiin sammutettua klo 12:00 Japanin aikaa.

Hallituksen edustajan Yukio Edanon mukaan neljännen yksikön tulipalo on todennäköisesti korkeiden säteilytasojen lähde.

Myös reaktoriyksikkö kahdessa todettiin vetyräjähdys klo 06:10. Räjähdyksen jälkeen paine reaktoria ympäröivässä ensisijaisessa suorajarakennuksessa laski selkeästi, mikä saattaa viitata räjähdyksen aiheuttamaan vaurioon. Uusimpien tietojen mukaan toisen reaktoriyksikön polttoainesauvat ovat edelleen veden pinnan yläpuolella.

Kuva käytetyn ydinjätteen sijoituksesta reaktorirakennuksessa:
http://www.nrc.gov/reading-rm/basic-ref/teachers/03.pdf#page=16

Tuuliennuste:
http://www.windfinder.com/forecasts/wind_eastern_asia_akt.htm

 

wind direction from Fukushima nuclear power plant © zamg
Tuulensuunnan ennuste: The state meteorological service of Austria - ©zamg