Ydinvoimamielenosoitus Japanissa

Kuva: Yoshikazu Tsuno

Tilanne reaktoriyksiköillä

Ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono ilmoitti puheessaan kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n yleiskokouksessa, että energiayhtiö Tepco saa Fukushima Daiichin reaktorin jäähdytettyä alle sataan asteeseen tämän vuoden loppuun mennessä. Yhtiö on aiemmin luvannut jäähdytyksen tapahtuvan viimeistään ensi vuoden tammikuussa.

Tepco paljasti, että melkein kaikki reaktoriytimen toimintaa tarkkailevat sensorit tuhoutuivat korkean paineen ja lämpötilan vuoksi Fukushima Daiichin ykkösreaktorin sulaessa. 97:stä säätösauvoja tarkkailevasta sensorista enää yksi toimii.

Tepco aikoo lisätä suihkuttamansa veden määrää kakkos- ja kolmosreaktoreihin jäähdyttääkseen niitä nopeammin. Aiemmin jäähdytysveden määrää on rajoitettu, koska saastunutta vettä on päässyt vuotamaan laitokselta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/16_32.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin hallitus kielsi sienten viennin Fukushiman prefektuurista sen jälkeen, kun sieninäytteiden cesium ylitti sienille asetetun 500 becquerelin rajan 43 kunnan alueella. Sienet ovat olleet merkittävä tulonlähde useille prefektuurin kunnille. Kielto ei koske istutettuja sieniä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110916p2a00m0na016000c.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110916p2a00m0na012000c.html

Ensimmäinen vientikiellon jälkeinen karjakuljetus lähti Fukushimasta 15.9. Kaikki naudat testataan säteilyn varalta, mikä rajoittaa vietyjen nautojen määrän 200 per päivä. Testaus maksaa prefektuurille noin 1,2 miljoonaa euroa, josta osan saattaa korvata energiayhtiö Tepco tai Japanin hallitus.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110916p2a00m0na008000c.html

Japanilaista riisiä on testattu säteilyn varalta seitsemässä prefektuurissa Fukushiman ja Miyagin ulkopuolella. Neljässä prosentissa riisistä on ollut jäämiä radioaktiivisesta cesiumista, mutta korkein mitattu lukema oli 136 becquereliä per kg turvallisuusrajan ollessa 500 becquereliä per kg. Riisin vienti on jo alkanut osasta prefektuureja.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/18_20.html

Fukushimasta evakuoidut asukkaat pääsevät tällä viikolla käymään kodeissaan. Vierailu saa kestää enintään neljä tuntia, mutta evakuoidut saavat käyttää omia autojaan pelastuslaitoksen bussien sijaan. Tepco jakaa vierailijoille suojavaatteet, dosimetrit ja radiopuhelimet. Kaikki paluumatkalla olevat autot tarkistetaan ja puhdistetaan tarpeen mukaan. Kolmen kilometrin sisällä voimalaitoksesta asuneet eivät kuitenkaan pääse käymään kodeissansa korkeiden säteilytasojen vuoksi.

http://news.businessweek.com/article.asp?documentKey=1376-LRLVF10YHQ0X01-31VB6JCDDL8956HH34CTULBO4K

Poliittinen tilanne Japanissa

Vuodetun muistion mukaan Japanin pääministeri Yoshihiko Noda aikoo puheessaan YK:n ydinturvallisuuskokoukselle edelleen korostaa ydinvoiman merkitystä Japanille, tosin turvallisuuden huomattavasti aiempaa paremmin huomioiden. Kokous järjestetään tämän viikon lopulla New Yorkissa osana YK:n 66. yleiskokousta.

Japanin ydinturvallisuuskomitean seismisen turvallisuuden jaoston puheenjohtaja Kojiro Irikura sanoi, että ydinvoimaloiden seismistä turvallisuutta koskevat ohjeet on uusittava täydellisesti. Irikuran mukaan sekä uusien että vanhojen voimaloiden on kyettävä kestämään yhdeksän magnitudin maanjäristys ja 15-metrinen tsunami. Komitea aikoo esittää suosituksensa maaliskuuhun 2012 mennessä, viime kerralla vaatimusten uudistaminen kesti kokonaisuudessaan viisi vuotta.

http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904491704576571912720955464.html?KEYWORDS=fukushima

Puheessaan kansainvälisen atomienergiajärjestön yleiskokoukselle Japanin ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono sanoi, että julkinen keskustelu ydinvoimasta on nyt tärkeää Japanille. Hosono haluaa kuitenkin reaktorit toistaiseksi palautettaviksi verkkoon maaliskuuhun mennessä, jotta Japanin kansantalous ei kärsi. Hosono myös myönsi, että Fukushiman uhreille laadittu korvausjärjestelmä on vielä erittäin puutteellinen.

http://www.reuters.com/article/2011/09/19/us-nuclear-iaea-japan-idUSTRE78I34820110919

Japanin ulkoministeriö aloittaa taistelun japanilaisen ruoan turvallisuutta koskevia huhuja vastaan. Osana kamppailua ministeriö pyytää sosiaalisten medioiden keskeisiä käyttäjiä vierailemaan Japanissa, maistamaan paikallisia ruokia ja kertomaan kokemuksistaan. Ministeriö ei odota kaikkien kertomusten olevan positiivisia, mutta toivoo, että niiden antama yleisvaikutelma helpottaisi ihmisten huolia.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110919p2a00m0na011000c.html

Yli 60 000 ihmistä osoitti tällä viikolla mieltään Tokiossa ydinvoimaa vastaan. Kyseessä oli suurin mielenosoitus maaliskuussa alkaneen Fukushiman ydinonnettomuuden vuoksi. Paikalla oli myös Nobel-palkittu kirjailija Kenzeburō Ōe.

Japanin ydinturvallisuusvirasto NISA:n johtaja Hiroyuki Fukano on kritisoinut voimakkaasti energiayhtiö Tepcoa ydinturvallisuuteen liittyvien manuaalien salaamisesta. Tepco toimitti asiakirjat NISA:lle parlamentin tutkintakomitean niitä vaadittua, mutta eräskin asiakirja oli sensuroitu niin voimakkaasti, että siitä oli mahdollista lukea vain kaksi sanaa. Fukanon mukaan tilanne Fukushima Daiichissa ei vieläkään ole hallinnassa.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110917p2a00m0na007000c.html

Kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano ilmoitti, että Fukushima Dainin ydinvoimala tullaan purkamaan lähialueen asukkaiden protestien vuoksi. Fukushima Daini sijaitsee n. 15 km etelään Fukushima Daiichista.

http://www.bloomberg.com/news/2011-09-16/tepco-s-fuksuhima-dai-ni-will-be-decommissioned-mainichi-says.html

Kaupalliset vaikutukset

Fukushima Daiichin ydinvoimalan omistava energiayhtiö Tepco on maksanut viimeisen 20 vuoden ajan lähes 200 miljoonaa euroa salaisina avustuksina ydinvoimaloiden sijaintipaikkakunnille. Näiden avustusten lisäksi Tepco on maksanut paikkakunnille normaalit verot ja muut maksut. Nimettömänä pysyttelevän Tepcon toimihenkilön mukaan rahat maksettiin, jotta kunnat suhtautuisivat ymmärtäväisemmin ydinvoimaan. Kuntia pyydettiin salaamaan rahoituksen lähde.

http://www.asahi.com/english/TKY201109150395.html

Japanin vakuutusyhtiöt harkitsevat irtisanovansa Tepcon vakuutussopimukset Fukushima Daiichin voimalalle, koska sopimukset on tehty vain hyvässä kunnossa oleville voimaloille. Mikäli ydinkriisi vielä pahentuisi, vakuutusyhtiöt eivät enää korvaisi sen tuhoja. Yhtiöiden perusteena on, että suurin osa ydinvoimalan rakennuksista on vaurioitunut ja voimalasta vuotaa edelleen säteilyä. Japanin ydinvastuulain mukaan ydinvoimalat eivät saa toimia, ellei niitä ole vakuutettu. Voimalan purkamisen on oletettu vievän vuosikymmeniä. Japanin ydinvoimaloiden yksityisiä vakuutuksia hoitava Japanin atomienergiavakuutuspooli tehnee päätöksen asiassa vuoden loppuun mennessä.

http://www.asahi.com/english/TKY201109160361.html

Tepco vetäytyi aiemmasta päätöksestään nostaa sähkön hintaa 15 % kattaakseen Fukushiman onnettomuuden kuluja saatuaan voimakasta kritiikkiä Japanin hallitukselta ja kansalaisilta. Japanissa on vallalla sähkömonopoli, eli kuluttajat eivät voi vaihtaa sähköyhtiötään. Yhtiö saattaa kuitenkin yrittää pienempää korotusta tulevaisuudessa.

http://www.bloomberg.com/news/2011-09-18/tepco-won-t-increase-electricity-prices-by-15-kyodo-reports.html

Tepco aikoo myydä 280 liikekiinteistöä mukaan lukien Tokion päämajansa ja työntekijöiden virkistystilat. Kaupoista odotetaan yli 1,9 miljardin euron tuloja, joilla yhtiö aikoo kattaa Fukushiman uhrien korvauksia. Lisäksi Tepco leikkaa eläkekorvauksiaan ja irtisanoo 3000 työtekijää seuraavien vuosien aikana.

http://www.reuters.com/article/2011/09/16/tokyoelectric-idUSL3E7KG2T120110916

Kansainväliset vaikutukset

Ruotsin säteilyturvakeskuksen edustajat ilmoittivat lähettäneensä EU:n stressitestien tulokset komissiolle. Ruotsi olettaa kaikkien reaktoriensa läpäisevän testit. Ruotsissa on kymmenen ydinreaktoria, jotka tuottavat 40 % maan sähköstä.

http://www.reuters.com/article/2011/09/16/sweden-nuclear-idUSL5E7KG2FM20110916