Tokio

Tilanne reaktoriyksiköillä

Japanin ydinvoimasta vastaava ministeri Goshi Hosono ilmoitti Fukushima Daiichin reaktoreiden saavuttavan vakaan tilan joulukuun loppuun mennessä. Energiayhtiö Tepcon mukaan reaktoreiden lämpötilat ovat nyt pysyneet sadan asteen alapuolella ja säteily on vähentynyt huomattavasti. Säteilynopeus ensimmäisen reaktoriyksiön lattian lähellä on kuitenkin edelleen 4,7 sievertiä tunnissa. Vakaan tilan säilyttämiseksi Tepco lisää laitokseen jäähdytysputkia seuraavan kolmen vuoden ajaksi.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/17_21.html

Japanin ydinturvallisuusjärjestön (JNES) kesäkuussa valmistuneen, mutta vasta nyt julkaistun raportin mukaan kohdalle osunut jälkijäristys olisi voinut johtaa vuotoihin Fukushima Daiichin reaktoriyksikkö neljän ydinjätealtaassa alle 2,5 tunnin kuluessa. Käytetty polttoaine olisi voinut alkaa sulaa kahdeksassa tunnissa. Tepco on aiemmin väittänyt, että riskiä ei ollut. Allasta on myöhemmin vahvistettu kestämään maanjäristyksiä paremmin.

http://www.asahi.com/english/TKY201110150305.html

Tepco aikoo saada reaktoriyksikkö yhden peittävän polyesterikuoren valmiiksi lokakuun loppuun mennessä. Yhtiö aikoo rakentaa vastaavat kuoret myös reaktoriyksiköillä kolme ja neljä. Polyesterin ja ilmansuodatuksen toivotaan vähentävän radioaktiivisia päästöjä ilmakehään 90 %.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/17_02.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20111015p2a00m0na019000c.html

Tokion yliopiston seismologit varoittavat, että Hamaokan ydinvoimalaan voisi iskeä kaksi kertaa yli suunnitteluperusteiden kokoinen tsunami. Voimalaa operoiva Chubu Electric on ryhtynyt rakentamaan 18 metriä korkeaa aallonmurtajaa, jonka pitäisi kestää kymmenmetrinen tsunami. Alueella saattaisi tutkijoiden mukaan kuitenkin syntyä jopa 20 metriä korkea aalto.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20111014p2a00m0na017000c.html

Radioaktiivinen saastuminen

Tokion yliopiston tutkijat löysivät suuren määrän cesiumia planktonista Fukushiman edustalla. Näytteistä mitattiin lähes 700 Bq/kg cesiumia. Cesiumin pelätään kulkeutuvan ravintoketjussa kaloihin ja mahdollisesti ihmisiin.

http://www.abc.net.au/news/2011-10-15/radioactive-plankton-found-near-fukushima/3573076?section=world

Yokohamassa löydettiin 129 Bq/kg strontium-89:ää ja -90:tä katuojasta, läheltä paikkaa, jossa kansalaisryhmä oli löytänyt strontiumia talonsa katolta. Strontiumin ei pitäisi levitä kovin laajalle, mutta mittauspaikka sijaitsee 250 km päässä Fukushima Daiichista.

http://www.asahi.com/english/TKY201110150314.html

Tokiosta löytyneet voimakkaasti säteilevät pienet alueet huolestuttavat japanilaisia, koska kaikkia yksittäisiä voimakkaan säteilyn alueita ei välttämättä havaita nykyisillä tarkkailumetodeilla. 132 Tokiossa otetusta näytteestä 22 havaittiin yli 37 kBq/m2 cesiumia, mikä määriteltiin saastuneeksi maaksi Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Erityisen korkeita lukemia mitattiin näytteistä, jotka oli otettu vuoristoisilta alueilta. Japanin hallitus ilmoitti alkavansa tarkkailla alueelta tuotavaa ruokaa, mutta myönsi, että tarkkailua ei ole tehty viimeisen seitsemän kuukauden aikana.

http://www.nytimes.com/2011/10/15/world/asia/radioactive-hot-spots-in-tokyo-point-to-wider-problems.html?pagewanted=1&_r=2

Japanin tiedeministeriön säteilykartat Niigatasta ja Akitasta osoittavat suuria määriä cesiumia, enimmillään jopa 60 kBq/m2. Ministeriön mukaan cesium on lentänyt tuulen ja sadeveden mukana. Osa mitatusta cesiumista on cesium-134:ää, jonka puoliintumisaika on kaksi vuotta ja osa cesium-137:ää, jonka puoliintumisaika on 30 vuotta.

http://www.asahi.com/english/TKY201110130279.html

Aiemmin turvalliseksi todetun Saitaman prefektuurin sayama-teen cesium-pitoisuuksien havaittiin ylittävän raja-arvot. Paikallisviranomaisten mukaan ero johtuu siitä, että alun perin testaus tehtiin vanhoille lehdille, kun nyt tutkittu sato on uutta.

http://www.asahi.com/english/TKY201110130285.html

Ibarakin prefektuurista kerätyistä siitakesienistä löytyi 830 Bq/kg cesiumia. Muutamaa päivää aiemmin radioaktiivisia sieniä löydettiin myös Chiban prefektuurista. Yokohaman kaupungin koulut reagoivat uutiseen kieltämällä sienet kouluruoasta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/14_14.html

Tokion kaupunki ilmoitti hautaavansa 3 000 tonnia radioaktiivista mutaa ja tuhkaa, jonka radioaktiivisuus on alle 8 kBq/kg.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20111014p2a00m0na015000c.html

Japanin ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono ilmoitti Japanin esittävän aikataulun ydinjätteen varastoimisesta kuun loppuun mennessä. Fukushiman prefektuurin viranomaiset ovat olleet haluttomia vastaanottamaan radioaktiivista jätettä tietämättä, milloin jäte saadaan loppusijoitettua.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/17_25.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin ydinturvallisuusjärjestön (JNES) raportin mukaan Japanin ydinturvaviranomainen (NISA) tunnisti reaktoriytimen sulamisen mahdollisuuden jo 25.3. Samaan aikaan viranomaisten kuitenkin tiedottivat reaktorien olevan ”lievästi vaurioituneita”. NISA ja energiayhtiö Tepco myönsivät reaktoriytimien sulamisen vasta 18.4.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T111015002539.htm

Japanin opetusministeriö julkaisi sarjan säteilyä koskevia oppikirjoja eri ikäluokille. Kirjat käsittelevät säteilyä ja sen vaikutuksia, mutta eivät juuri Fukushiman ydinonnettomuutta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/14_14.html

Fukushiman prefektuurin kuvernööri Yuhei Sato pyytää Japanin hallitusta harkitsemaan uudelleen Fukushiman ydinonnettomuuden korvauksia. Japanin jälleenrakennusministeri Tatsuo Hirano myönsi, että energiayhtiö Tepco on päässyt määrittämään korvausten hakuprosessin ja siihen liittyvät kriteerit. Hiranon mukaan hallitus alkaa parin viikon kuluttua tarjota juristien palveluita korvauksiin oikeutetuille. Tähän mennessä vain 10 % korvaushakemuslomakkeen saaneista on palauttanut sen.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/17_25.html

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T111016003281.htm

Kaupalliset vaikutukset Japanissa

Japanin ydinturvaviranomainen NISA paljasti, että energiayhtiö Tepco oli jättänyt yli 600 laitteistoaan testaamatta maanjäristyksen varalta Fukushima Daiichin ydinvoimalassa, vaikka testaus oli ollut pakollista vuodesta 2006 lähtien. NISA:n mukaan Tepco ei ole edes aloittanut prosessia viisi vuotta vaatimusten voimaanastumisen jälkeen, eikä sillä ole tapoja maanjäristyskestävyyden mittaamiseen. NISA:n ydinonnettomuuksista vastaava varapääjohtaja pahoitteli viraston kyvyttömyyttä valvoa laitoksen toimintaa. Tällä hetkellä vain kaksi ydinvoimalaa Japanissa on jättänyt raportin maanjäristyksiin varautumisesta, vaikka se on virallisesti pakollista.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20111014p2a00m0na010000c.html

Japanin kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano ilmoitti, että Tepco ei saa korottaa energian hintoja seuraavan parin vuoden aikana. Korotuksia voitaisiin käyttää Fukushiman onnettomuuden tuhojen kattamiseen. Japanin energiayhtiöillä on monopoli omilla alueillaan.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20111017p2g00m0dm006000c.html

Kyushu Power Companyn pääjohtaja Toshio Manabe päätti pitää paikkansa vastoin aiempaa ilmoitusta. Manabe aikoo kuitenkin olla vastaanottamatta palkkaa kolmeen kuukauteen. Manaben johtama yhtiö jäi kiinni lähetettyään työntekijöitään Genkain ydinvoimalan uudelleenavaamista koskeviin julkisiin kuulemisiin Sagan prefektuurissa. Alun perin Manabe lupasi erota tehtävästään jäätyään kiinni vilpistä.

Edano kritisoi Manaben päätöstä ja yhtiön raporttia, jossa ei käsitellä Sagan kuvernöörin Yasushi Furukawan roolia tapauksessa. Furukawan väitetään pyytäneen yhtiön johtoa lähettämään viranomaisille Genkain uudelleenavaamista tukevia sähköposteja.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20111017p2g00m0dm006000c.html

Hokkaido Electric Companyn pääjohtaja Yoshitaka Sato lupasi lykätä sekaoksidipolttoaineen käyttöönottoa Tomarin ydinvoimalassa yhtiön jäätyä kiinni yrityksistä vaikuttaa julkisiin kuulemisiin hankkeeseen liittyen. Sato ilmoitti myös leikkaavansa omaansa ja kolmen muun johtajan palkkaa 30 % kolmen kuukauden ajaksi.