Ruotsinsaamelainen 26-vuotias Josefina Skerk Barneon leirissä ennen lähtöä kohti pohjoisnapaa.

 

Neljä nuorta Arktis-lähettilästä on parhaillaan hiihtämässä 16 hengen Aurora-retkikunnan mukana kohti pohjoisnapaa. Retkikunta vie pohjoisnavalle 2,7 miljoonan Arktiksen puolustajan nimet julistukseksi siitä, että Pohjoinen jäämeri on ihmiskunnan yhteistä perintöä. Arktista ei ole tarkoitettu öljy-yhtiöiden uudeksi temmellyskentäksi.

Arktis kiinnostaa tällä hetkellä monia. Se tuli selväksi viimeistään siinä vaiheessa, kun ilmeni, että Arktisen neuvoston korkeat virkamiehet ovat myös parhaillaan matkalla pohjoisnavalle. Retkikunta onkin pistänyt vauhtia suksiin yhyttääkseen virkamiehet, jotta viesti Arktiksen suojelun tärkeydestä voidaan toimittaa heille kaikkein symbolisimmalla paikalla eli pohjoisnavalla.

Yksi Arktis-lähettiläistä ja retkikunnan jäsenistä 26-vuotias Josefina Skerk, joka on Ruotsin saamelainen ja Ruotsin saamelaiskäräjien jäsen.

 

Pohjoisnavalla retkikunta järjestää seremonia, jonka yhteydessä 2,7 miljoonan Arktiksen puolustajan nimet lasketaan aikakapselissa merenpohjaan. Kapselin mukana merenpohjaan lasketaan 13-vuotiaan malesialaisen Sarah Batrisyianin suunnittelema, titaanista valmistettu tulevaisuuden lippu.

Lipun laskeminen on tehty kerran ennenkin. Vuonna 2007 Venäjä vei sukellusveneellä maan lipun pohjoisnavalle merenpohjaan osoitukseksi maan arktisista aikeista. Arktiksen tulevaisuudessa on kyse paljolti siitä, määrittävätkö sitä kapeat kansalliset intressit, vai huoli koko ihmiskunnan yhteisestä tulevaisuudesta.

Öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmittää ilmastoa ja sulattaa nopeasti arktista merijäätä. Sen pitäisi olla varoitus koko ihmiskunnalle, mutta muutamat suuret yhtiöt näkevät tässäkin vain bisnesmahdollisuuden. Tämä on erinomainen esimerkki siitä, mistä Anna-Sofia Berner kirjoitti Helsingin Sanomien erinomaisessa Ilmastonmuutoksen suuret syylliset -artikkelissaan.

Tämän vuoksi 2,7 miljoonaa Arktiksen puolustajaa, nuoret Arktis-lähettiläät ja Greenpeace menevät pohjoisnavalle. Uuden öljyprovinssin sijaan tarvitsemme ilmastonmuutoksen torjuntaa ja energiavallankumouksen, joka päättää fossiilienergian aikakauden.

Seuraa Twitterissä #2ThePole #SaveTheArctic

TAPIO LAAKSO

PS. Oletko sinä jo liittynyt Arktiksen puolustajiin?