18. syyskuuta Greenpeacen aktivistien oli tarkoitus järjestää rauhanomainen mielenosoitus öljylautta Prirazlomnajalla ja vastustaa öljynporausta arktisilla merialueilla. Matkaan lähti 28 aktivistia ja 2 freelance-journalistia.

Mielenosoitukseen osallistui suomalainen Sini Saarela, joka vielä ennen lähtöään kirjoitti Greenpeace Suomen blogiin.

"Olemme harjoitelleet ja valmistautuneet hyvin, mutta siitä huolimatta minua jännittää ja vähän kauhistuttaakin: tämä tulee olemaan kiipeilyllisesti yksi hankalimpia paikkoja, jossa olen ollut. Tämä on kuitenkin viime hetken mahdollisuus pysäyttää arktinen öljynporaus ennen kuin se on päässyt kunnolla alkamaan."

Tekstiä kirjoittaessaan Sini ei tiennyt, että Venäjän rannikkovartiosto tulisi keskeyttämään hänen kiipeämisensä ennen kuin se olisi kunnolla päässyt edes alkuun. Kiipeily sysäsi myös liikkeelle absurdien tapahtumien sarjan, jossa rauhanomaisiin aktivisteihin kohdistettiin mitä mielikuvituksellisimpia syytöksiä.

Nyt aktivistit ovat vihdoin päässeet vapaaksi takuita vastaan, mutta oikeuskäsittelyn aikataulusta tai lopputuloksesta ei ole tietoa. Huliganismisyytteet ovat edelleen voimassa ja saattavat pahimmillaan merkitä vuosien vankeusrangaistusta.

Olemme koonneet tapahtumien kulusta aikajanan - katso, miten kaikki tapahtui!