Olin viikko sitten Berliinissä ydinvoiman vastaisessa mielenosoituksessa kutsuttuna puhujana. Mielenosoitus järjestettiin kolme viikkoa ennen parlamenttivaaleja ja sitä edelsi Gorlebenin alueen maanviljelijöiden traktorimarssi. 350 traktoria ajoi viikon Wendlandista Berliiniin. Menin itse aamulla marssia vastaan ja ajoin traktorin lavalla Berliinin esikaupunkien läpi kahdeksan aikaan lauantaiaamuna. Reitin varrelle oli tullut kaikkialla ihmisiä vilkuttamaan ja osoittamaan tukeaan. Kerrostalojen ja mm. yhden sairaalan ikkunassa oli ihmisiä vilkuttamassa ja näyttämässä peukkua. Koko matkalla näimme vain kaksi keskisormea ja nekin kuuluivat samalle ihmiselle.

Saksassa moni totesikin, että nyt eletään ydinvoiman vastaisen liikkeen, ei suinkaan ydinvoiman, uutta tulemista.

Ydinvoiman alasajon lisäksi Saksan haasteena on kivihiilen käytön nopea vähentäminen. Siihen löytyy huomattavasti enemmän tahtoa ydinvoimaa vastustavilta poliitikoilta kuin sitä kannattavilta. Greenpeacen vaalien alla julkistama Plan B -energiaskenaario osoittaa, että ydinvoiman ja kivihiilen alasajo eivät ole keskenään ristiriidassa.

Puhe Berliinissä 5.9.2009
Hyvää päivää berliiniläiset, hyvää päivää ystävät Wendlandista,

asun Suomessa, maassa joka päätti ensimmäisenä maailmassa aloittaa ydinvoimalan rakentamisen Tsernobylin onnettomuuden jälkeen. Maassa, joka päätti ryhtyä ranskalais-saksalaisen ydinvoimateollisuuden, Arevan ja Siemensin, koealueeksi. Uuden ydinreaktorin piti olla huomattavasti aikaisempia turvallisempi, edullinen ja auttaa hiilivoimaloiden sulkemisessa. Tätä viestiä toistettiin mediassa kerta toisensa jälkeen vain neljä vuotta sitten.

Neljässä vuodessa uusi ydinreaktori on muuttunut kansallisesta ylpeydenaiheesta kansalliseksi häpeäksi. Yksikään lupauksista ei ole pitänyt.

Rakenteilla oleva ydinvoimala on jo kolme vuotta myöhässä ja rakennuskustannukset ovat kaksinkertaistuneet. Tämän vuoksi saksalaiset ja ranskalaiset yritykset, ja suureksi osaksi veronmaksajat, menettävät kaksi miljardia euroa. Riippuvuus pieleen menneestä hankkeesta maksaa pohjoismaisille sähkön käyttäjille kolme miljardia euroa. Kustannuksia alentaakseen reaktoria rakentavat yhtiöt ovat päättäneet tinkiä turvallisuudesta. Hankkeessa todettujen turvallisuusongelmien määrä ylitti viime vuonna 2000. Yhtiöt eivät vieläkään tiedä, miten toteuttaa reaktorin automaatio tavalla, joka täyttäisi ydinturvallisuuden perusperiaatteet.

Eilen julkistettu mielipidetiedustelu osoitti, että entistä selvempi enemmistö suomalaisista vastustaa ydinvoimateollisuuden suunnitelmaa uusista reaktoreista.

---

Saksassakin lienee poliitikkoja, jotka puhuvat ydinvoiman renessanssista. Minulla on uutisia niille poliitikoille: mitään renessanssia ei ole olemassa. Viime vuonna yhtään uutta ydinvoimalaa ei otettu käyttöön missään päin maailmaa. Viime vuosina kymmenkunta reaktorihanketta on pantu jäihin tähtitieteellisten kustannusten vuoksi. Jäljellä olevat hankkeet kärsivät viivästyksistä ja laatuongelmista. Maailman ydinvoimakapasiteetti on kääntynyt pysyvään laskuun.

Uusiutuvan energian tilanne on hyvin toisenlainen. Viime vuonna maailmassa asennettiin uusi tuulivoimala joka 33. minuutti Yhdysvaltojen ja Kiinan ollessa suurimpia markkinoita. Tähän tilanteeseen tuskin olisi päästy ilman Saksan päätöstä ydinvoiman alasajosta, joka vauhditti tuulivoiman kehitystä. Uusiutuvilla energialähteillä tuotetaan jo nyt seitsemän kertaa niin paljon energiaa kuin ydinvoimaloilla, ja erotus kasvaa nopeasti.

Ainoa paikka, jossa ydinvoima on merkittävämpää ja tärkeämpää kuin uusiutuvat energialähteet on konservatiivipoliitikkojen korvien välissä, sellaisten kuin Suomen kokoomus tai Saksan CDU ja FDP [kristillisdemokraatit ja liberaalit].

Meidän vastuumme on sulkea ydinvoima- ja kivihiililaitokset, jotka vaarantavat tulevien sukupolvien terveyden ja elinmahdollisuudet. Jokainen vuosi, jonka ydinvoimalat käyvät, merkitsee lisää ydinjätettä, lisää uraaninlouhintaa ja kohoavaa onnettomuusriskiä. Tekosyitä ei ole: me pystymme ratkaisemaan ilmastonmuutoksen ilman ydinvoimaa.

27. syyskuuta Saksa äänestää radioaktiivisen tulevaisuuden ja uusiutuvan energian tulevaisuuden välillä. Levittäkää sanaa ystävillenne, naapureillenne ja työkavereillenne: äänestäkää ydinvoima ulos Saksasta! Se auttaa myös meitä Suomessa ja muualla Euroopassa kamppailussa vastuullisen energiantuotannon puolesta.

Te pystytte siihen!

Lauri Myllyvirta