Noin 1 300 ihmistä marssi lauantaina 5. lokakuuta Helsingin keskustan läpi Venäjän suurlähetystölle Arktiksen suojelemiseksi

 

Puhe Arctic 30 -mielenosoituksessa Helsingissä 5.10.2013. Mielenosoitukseen osallistui yli 1300 ihmistä. Samana päivänä järjestettiin vastaavia tapahtumia 140 paikkakunnalla.

Teitä on aivan valtavasti.
Kiitos että olette kaikki tulleet tänne.
Kiitos, että olette tulleet puolustamaan arktista aluetta ja oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen.

Tällaisia tapahtumia järjestetään tänään 140 paikkakunnalla kaikkialla maailmassa.

Sini Saarela ja 27 Greenpeacen aktivistia sekä kaksi freelance-valokuvaajaa ovat Murmanskissa tutkintavankeudessa. Heitä syytetään merirosvouksesta - absurdi syyte väkivallattomasta mielenosoituksesta.

Absurdia, suorastaan hullua on myös se, mitä arktisella alueella tapahtuu. Merijää sulaa nopeasti ilmastonmuutoksen vuoksi. Arktiksen sulamisen pitäisi olla varoitus koko ihmiskunnalle: meidän on päästävä eroon fossiilisista polttoaineista: hiilestä, kaasusta ja öljystä.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää että 2/3 jo tunnetuista fossiilivaroista jätetään maahan. Arktisen alueen avaaminen uudeksi öljyprovinssiksi vie meitä kohti ilmastokriisiä. Mutta öljy-yhtiöt näkevät ilmastokriisin bisnesmahdollisuutena: ne tähyävät sulavalle Arktikselle poraamaan lisää öljyä lämmittämään ilmastoa.

Samalla otetaan valtava öljyonnettomuuden riski.

Kuten Sini itse oikeudessa sanoi:

“En ole merirosvo tai rikollinen. Olen rehellinen ihminen ja seison tekojeni takana. Öljynporaus jäisellä merellä on suuri uhka arktiselle luonnolle niin Venäjällä kuin kaikkialla pohjoisessa.”

Sini ja muut aktivistit osoittivat mieltä Gazpromin öljynporauslautalla, koska hallitukset ja yritykset ovat epäonnistuneet tai eivät edes halua ottaa ilmastokriisiä tosissaan.

Missä ovat ne paljon puhutut paremmat keinot vaikuttaa?

Noin 1 300 ihmistä marssi lauantaina 5. lokakuuta Helsingin keskustan läpiVenäjän suurlähetystölle Arktiksen suojelemiseksi

 

Kyse ei ole Venäjästä. Tässä ei ole kyse Venäjästä vaan öljyteollisuudesta, jolla on pitkä historia kriitikin vaientamisesta.

Öljyteollisuus pelkää, että nyt vihdoin ilmastonmuutokselle ryhdytään tekemään jotain ja heidän pitää muuttaa tapojaan.

Vielä ei ole liian myöhäistä estää ilmastokaaosta. Vielä ei ole liian myöhäistä suojella Arktista. Meitä, jotka ovat havahtuneet näihin ongelmiin on varmasti enemmän kuin koskaan aiemmin.

Haasteet ovat suurempia kuin koskaan, mutta toisaalta myös ratkaisut ovat lähempänä kuin aiemmin. Uusiutuvat energialähteet ovat tehneet läpimurron nopeammin kuin osattiin odottaa. Samaan aikaan fossiilisten polttoaineiden kaikkivoipaisuus on alkanut vapista, kun ongelmat ovat tulleet yhä selvemmiksi kaikille.

--

Minulla on kunnia tehdä töitä Sini Saarelan kanssa ja ilo tuntea hänet. Hän on ihminen, jonka toimintaa ajaa halu suojella tätä planeettaa ja sen luontoa.

Hänessä on paljon samaa kuin myös pidätettynä olevassa Arctic Sunrisen kapteenissa Pete Willcoxissa. Pete Willcox oli Greenpeacen Rainbow Warriorin kapteeni vuonna 1985, kun Ranskan tiedustelupalvelu upotti laivan Uudessa Seelanissa. Lähes 30 vuotta myöhemmin hän on edelleen puolustamassa ympäristöä vaikeimmassa paikassa meitä kaikkia varten.

Nyt me olemme täällä heitä varten.

Arctic 30 olemme me kaikki.

TAPIO LAAKSO