Vaadi puhtaampia autoja.

Tänään on Maailman Ympäristöpäivä. Jos olisin superhyvä valokuvaaja, kuvaisin tänään maapallon uniikkia luontoa, sillä sen puolesta kannattaa taistella. Täydellisen valokuvan ottaminen vaatii kuitenkin panostusta.

Tarvitsisin oikeanlaiset olosuhteet. Ikävä kyllä sellaisia on koko ajan vaikeampi ja vaikeampi löytää. Vuodenajat vaihtuvat yhä nopeammin, koska ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet kasvavat. Tästäkin huolimatta hallitukset haluavat hyväksyä lakipykäliä, jotka sallivat autovalmistajien tuottaa bensasyöppöjä autoja myös tulevaisuudessa. 

Tarvitsisin oikeanlaisen perspektiivin. Seuraava sisäänhengitykseni sisältää enemmän hiilidioksidia kuin kertaakaan viimeisen 3 miljoonan vuoden aikana. Tässä kuussa meillä on mahdollisuus leikata uusien autojen CO2-päästöt puoleen vuoteen 2025 mennessä, jos saamme hallituksemme äänestämään puhtaampien autojen puolesta.

Tarvitsisin oikeanlaiset välineet. Jos eurooppalaisista autoista saataisiin energiatehokkaampia, se voisi toimia ennakkotapauksena samanlaiselle lainsäädännölle myös muualla maailmassa.

Minun täytyisi tarkentaa kohdistimeni. Joskus kuva ei ole sitä miltä näyttää. Autovalmistajista BMW ja Daimler väittävät että vahvat päästörajoitukset ilman lakiin tehtyjä porsaanreikiä ovat “mahdottomia”. Euroopan suurin autovalmistaja Volkswagen ilmoitti kuitenkin tänä keväänä alkavansa valmistaa energiatehokkaampia autoja - ilman jossittelua. Autoyhtiöiden on myös paljastettu huijaavan autojen taloudellisuutta mittaavissa testeissä. Pahimpana huijarina on toiminut BMW, jonka testitulokset ovat heittäneet keskimäärin 30% oikeista luvuista.

Meillä on alle kuukausi aikaa, ennen kuin hallituksemme päättävät kuinka energiatehokkaita autojen pitäisi olla. Allekirjoita vetoomuksemme pian ja vaikuta autoilun tulevaisuuteen. Ihan jo Ympäristöpäivänkin takia.