Täsmennys: Viittaan alla epäselvästi isoihin, ydinvoimaa ajaviin puoluerahoittajiin. Tarkoitan tietysti ennen kaikkea TT-Säätiötä ja vastaavia sekä raskaan teollisuuden ammattiliittoja.

Puolueiden rahoituksesta käytävässä keskustelussa on korostunut, miten tärkeää demokratian toiminnalle on yritysten ja muiden organisaatioiden mahdollisuus tukea yksittäisiä puolueita ja ehdokkaita suurilla summilla. Ennen kaikkea kohu on paljastanut sen, miten suuri määrä Suomessa on erilaisia rikkaita kummisetiä, yrityksiä ja säätiöitä, jotka rakastavat demokratiaa niin paljon, että lahjoittavat tuntuvia määriä rahaa ehdokkaiden kampanjoihin vaatimatta mitään vastapalveluksia, jos ehdokkaat kenties tulevat valituiksi.

Vaalirahakohu on mustannut näiden pyyteettömien demokratian ystävien maineen. Nyt olisikin tärkeää palauttaa se perustamalla julkinen elin, jolle voisi lahjoittaa rahaa jaettavaksi tasan kaikille puolueille ja ehdokkaille esim. edellisten vaalien äänimäärien suhteessa, ihan vain demokratian hyväksi.

Vakavasti puhuen, on vaikea uskoa, etteivät kymmenillä tai sadoilla tuhansilla euroilla puolueita tukeneet tahot odottaisi tai vaatisi vastapalveluksia esim. tulevassa eduskunnan ydinvoimaäänestyksessä. Useimmat näistä organisaatioista, jolleivat kaikki, ajavat voimakkaasti ydinvoiman lisärakentamista. Ainoat demokratian kannalta hyväksyttävät ratkaisut ovat järjestää kansanäänestys ydinvoiman lisärakentamisesta tai siirtää eduskunnan ydinvoimaäänestys seuraavien vaalien yli, milloin ne sitten järjestetäänkään. Jos uuden ydinvoimalan rakentaminen hyväksyttäisiin, se sitoisi seuraavien hallitusten kädet toisella tavalla kuin mikään muu saman suuruusluokan päätös, sillä lupaa ei voi perua.

Lauri Myllyvirta