Rainbow Warrior on nyt ankkurissa Belemin satamakaupungissa, Amazon-joen suulla Brasiliassa. Belem on historiallinen, yli 400 vuotta vanha kaupunki, joka perustettiin siirtomaavallan aikana ja on sittemmin kehittynyt kukoistavaksi kauppakaupungiksi.

Nimi Belem tarkoittaa Betlehemiä portugaliksi. Kaupungin katedraali, kirkot ja kirkkaan sinisiksi maalatut talot huokuvat harrasta ja henkistä ilmapiiriä. Se on silti myös kauppakaupunki, jossa kojut notkuvat jättiläismäisten joen kalojen, kirkkaiden katkarapujen ja mehukkaiden hedelmien painosta.

Kirjoittaessani tätä katselen kannattajien jonoa napostelemassa kojujen luona, suurta ihmismassaa sandaaleissa ja värikäissä liiveissä odottamassa pääsyä katsomaan Greenpeacen kuuluisinta alusta. Olemme täällä kaksi päivää, ja ihmiset saavat tulla tutustumaan Rainbow Warrioriin ja kyselemään Greenpeacesta.

Joillekin paikallisista nimen lausuminen tuottaa ongelmia, sillä ”peace” ei oikein taivu portugalia puhuvien suuhun. Yllätyin kuullessani jonkun kutsuvan järjestöä ”Greenpizzaksi”. Kuulosti kylläkin herkulliselta. Olen varma, että myös hirvittävä portugalini kuulostaa paikallisten korvissa huvittavalta.

Nämä ihmiset ovat myös elintärkeä osa Zero Deforestation -kampanjaamme, eli “Desmatamento Zero”, jota nimeä en todellakaan osaa lausua oikein. Tarkoitus on kieltää suurten metsäalueiden tuhoaminen karjan laidunmaaksi tai soijaplantaaseiksi. Brasiliassa on runsaasti käypää viljelymaata, mutta yritykset tuhoavat sademetsiä laidunmaiksi.

Jos tarpeeksi moni brasilialainen allekirjoittaa vetoomuksemme, siitä tulee lakiesitys, joka vaatii kongressin käsittelyn. Tähän mennessä yli 180 000 brasilialaista on allekirjoittanut vetoomuksen. Se on jo hyvä siivu matkalla kohti maagista 1,4 miljoonaa. Voit auttaa käyttämällä Brazilian friend finder -hakukonetta, jonka avulla – no, löydät brasilialaiset ystäväsi ja voit kertoa heille kampanjasta.

Tapahtumat, niin kuin tämä viikonloppu Belemissä, ovat myös olennainen keino tavoitteen saavuttamiseksi, sillä sadat ihmiset käyvät laivassa päivittäin ja levittävät sanaa kampanjasta ystävilleen ja naapureilleen ympäri Paraa.

Se on ihmisten voimaa parhaimmillaan. Greenpeacen Brasilian ryhmän mukaan Brasilian kongressi on vahvasti ennakkoluuloinen ruralistoja, maatalouden lobbaajia, kohtaan. Ruralistat haluaisivat heikentää metsän suojelua, vaikka suurin osa brasilialaista haluaisi säilyttää Amazonin koskemattomana.

Nämä ihmiset – kuten Greenpeacekin – uskovat, että Brasilian suurin luonnonvara on suojeltava maan pitkän tähtäimen kasvun ja vaurauden takaamiseksi. Vaikka kyseessä ei ollutkaan täysin tieteellinen kysely, nämä ihmiset joiden kanssa minä olen täällä puhunut, ovat täysin samaa mieltä.