FAO: Food Price Index Jan 2011Taloustieteen nobelisti Paul Krugman kirjoitti loppuvuodesta  New York Timesin kolumnissaan tärkeitä sanoja maailman rajallisuudesta.  Euroopan ja Yhdysvaltojen talousluvut eivät ole vielä lähelläkään taantumaa edeltävää tasoa, mutta raaka-aineiden hinnat ovat hurjassa nousussa.

Öljyn hinta rikkonee pian taas 100 dollarin rajan ja nousussa ovat myös monien muiden raaka-aineiden hinnat. Ruuan hinta on noussut uuteen ennätykseen. Vuoden 2008 ruokakriisi näyttää jatkuvan pienen tauon jälkeen ja ensimmäiset ruokamellakat on jo nähty Algeriassa ja Tunisiassa.

Hintoja ajaa ylös nopeasti kehittyvien maiden talouskasvu. Ruuan hintaan vaikuttaa osaltaan myös se, että äärimmäiset sääolosuhteet ovat tuhonneet satoja eri puolilla maailmaa. Australian tulvat ovat viimeisin maailman ruokaturvaa horjuttava katastrofi.

Ennen kaikkea hinnat nousevat kuitenkin siksi, että elämme rajallisella planeetalla. Kasvun rajoista on puhuttu pitkään, mutta nyt tunnutaan kolkuttavan niistä monia.

Vaarana ovat näennäisvaihtoehdot: palmuöljystä valmistettu biodieselin, jonka tuotanto tuhoaa sademetsiä, ja nostaa ruuan hintaa yhä enemmän. Pohjoisten napa-alueiden öljynetsintä on suorastaan irvokasta. Maapallon lämpeneminen sulattaa jään uusien lämpenemistä kiihdyttävien öljy- ja kaasuesiintymien tieltä.

Niukkojen luonnonvarojen käyttöön on myös järkeviä ratkaisuja. Tarvitsemme vihdoin tekoja esimerkiksi kalakantojen suojelussa ja nopeita askelia kohti fiksumpaa energiataloutta.

Kuva: FAO, Food Price Index 2011