Ruotsalainen talousuutissaitti mentoronline.se kertoo, että Preem- öljy-yhtiö investoi puoli miljardia kruunua biodieselin tuotantoon Göteborgissa. Ruotsin suurin öljy-yhtiö on myös hankkinut osake-enemmistön pohjoisruotsalaisesta jalostamosta, joka käyttää metsäteollisuuden sivutuotteena saatavaa mäntyöljyä dieselin jalostamiseen.

Yhtiö aikoo käyttää pääosin mäntyöljyä, mutta myös eläinrasvoja ja muita kasviöljyjä. "Ei kuitenkaan palmuöljyä. Me emme halua joutua samaan tilanteeseen kuin Neste Oil", sanoo mentoronlinen haastattelema Preemin edustaja. "Pointti on, että me käytämme uusiutuvia raaka-aineita ... jotka eivät kilpaile elintarviketeollisuuden kanssa tai vaikuta muilla tavoin haitallisesti ympäristöön."

Samaan aikaan täällä kotimaassa Neste Oil yrittää parantaa julkisuuskuvaansa tökeröllä piirroskuvapropagandallaan. Esimerkiksi viime viikolla autottoman päivän yhteydessä yhtiö tuhlasi jälleen rahojaan kokosivun mainokseen HS:ssa. Tällä kertaa vihreä ilmapallo mainosti bussilippuja ja palmuöljydieseliä. On myös toisenlaista mainontaa: vielä ehdit vaikuttaa vastamainoskilpailussamme.

Matti Liimatainen