3000 MW:n edestä ydinvoimaa on Ruotsissa poissa sähköntuotannosta. Määrä vastaa noin 20 % Ruotsin keskimääräisestä kulutuksesta. Voimalat suljettiin sen jälkeen, kun Oskarshamnin kolmosreaktorin säätösauvoista löytyi halkeamia.

Suomessa Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorit ovat malliltaan hyvin lähellä Oskarshamn kolmosta. Kaikki ovat saman yrityksen 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa toimittamia painevesireaktoreita. Olkiluodossa ei kuitenkaan vielä katsottu tarpeelliseksi sulkea reaktoreita, vaan ongelmaa selvitetään tutkimalla vanhoja, reaktorista poistettuja säätösauvoja.

Edellisen kerran Ruotsissa jouduttiin sulkemaan puolet maan ydinvoimakapasiteetista vuonna 2006, kun Forsmark 1:ssä sattui maan historian vakavin läheltä piti -tilanne. Voimalan yhteys sähköverkkoon katkesi ja hätägeneraattorien käynnistys ei ottanut onnistuakseen.

Tapahtumat osoittavat jälleen kerran muutamaan suureen voimalaan perustuvan energiajärjestelmän haavoittuvuuden. Luotettavaa perusvoimaa tulee, kun on tullakseen.

Lauri Myllyvirta