Nellimin valtion metsiä

Rovaniemellä on pidetty koko viikon Saamelaisten 19. konferenssia, joka tänään huipentui saamelaisnuorten mielenosoitukseen saamelaisten kulttuurin riistoa vastaan. Kyse on siis siitä tavasta, jolla suomalainen matkailuteollisuus (väärin)käyttää saamelaisten kulttuuriperintöä. Rovaniemelläkään ei voi välttyä näkemästä kuvia nuken näköisistä "saamelaisista" tonttujen kanssa hyppimässä.

Samaan aikaan kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin kirjoitti Turun Sanomiin voimakassanaisen kolumnin Suomen hallituksen linjasta. Hallitus on "pikkulintujen mukaan" päättänyt toistaiseksi unohtaa pohjoismaisen saamelaissopimuksen ratifioinnin.  Scheinin muistuttaa, että Suomen käytännön politiikka on kovin kaukana alkuperäiskansojen oikeuksia korostavasta virallisesta linjasta.

Kuten moni Rovaniemen konferenssin puhuja korosti, saamelainen kulttuuri perustuu maahan voimakkaammin kuin ulkopuolinen voi ymmärtää. Kansainvälinen oikeus suojaa saamelaisten perinteisiä elinkeinoja, mutta vielä 2000-luvullakin valtion liikelaitos Metsähallitus saa nakertaa poronhoidon perusteita tuhoamalla laidunmetsiä avohakkuin ja maanmuokkauksin. Kun vähentyneille laitumille kohdistuu entistä kovempi käyttöpaine, valittaa Maa- ja metsätalousministeriö "ylilaidunnuksesta" ja pienentää poromääriä, tuhoten elinkeinon kannattavuuden. Suomen käytännön politiikka näyttää olevan perinteisen vapaasti laiduntavan poronhoidon hidas tuhoaminen.

Saamelaisvihamielisen taantumuksellisen politiikan airut on ollut näihin päiviin asti maakuntalehti Lapin Kansa. Lapin Kansa on taatulla linjallaan pyrkinyt varmistamaan, ettei yksikään poronhoitaja uskalla nousta valtiota vastaan tai vaatia oikeuksiaan noudatettavan. Se on myös säännöllisesti levittänyt käsittämätöntä potaskaa, jota maa- ja metsätalousministeriön ja Metsähallituksen piilossa pysyvät toimihenkilöt sille syöttävät "faktoina". Poromiesten vaatimukset luppometsien säilyttämiseksi on moneen kertaan tyrmätty argumentilla, että eihän luppo voi olla tärkeä ruoka porolle kun poro ei kiipeä puissa. Ja Lapin Kansalle tämä ei siis ole vitsi. Jännittävää nähdä, kuinka uusi päätoimittaja linjaa muuttaa. Astuuko journalistinen itsekritiikki Lapin Kansaankin?

-Sini Harkki