EuvsCO2

Poliitikot olisivat todella huonoja taikureita. Tähän johtopäätökseen voi päästä, jos lukee Saksan hallituksen ehdotuksen uusien eurooppalaisten autojen päästörajoituksiin liittyen. Nämä vuodelle 2020 tarkoitetut uudet tavoitteet päätetään tässä kuussa.

Saksan ehdotus yrittää käännyttää muun Euroopan liittymään autovalmistajien puolelle, jotka haluavat pitää bensasyöpöt autot teiden päällä hamaan tulevaisuuteen asti. Saksan hallitus on ilmoittanut, että autovalmistajat voivat laskea kuvitteellisten vähäpäästöisten autojen myynnit ja hyvittää ne myydessään saastuttavampia autoja. Tämä kuulostaa hieman amatööritaikurin yrittämältä, huonolta tempulta.

Mikä pahinta, autovalmistajat voisivat jemmata näistä kuvitteellisista myynneistä saadut bonukset ja käyttää ne kunhan uudet päästörajoitukset tulevat voimaan. Toisin sanoen, autovalmistajat voisivat jatkaa bensasyöppöjen autojen tuottamista ilman vastuuta, vaikka sellaista vapautta ei yksinkertaisesti ole olemassa. Vaikka CO2-päästöt näyttäisivät ennakkoon paperilla pienenevän, todellisuudessa näin ei tapahdu, ainakaan halutulla vauhdilla.

Kokonaispäästöjen muokkaaminen tällä tavalla on vain lupa saastuttaa enemmän. Samalla kun autovalmistajat riemuitsevat, ympäristö maksaa täyden hinnan ja polttoainelaskut jatkavat kasvuaan. Pian olemme pysyvästi riippuvaisia öljystä ja Euroopan johtoasema vihreämpien autojen tuottajana haihtuu kirjaimellisesti savuna ilmaan.

Meitä ei kuitenkaan voi huijata näin helposti. Tässä kuussa Eurooppa päättää onko se meidän, vai autovalmistajien puolella. Maaliskuussa puoli miljoonaa ihmistä sai Volkswagenin tukemaan uutta lainsäädäntöä ja lupautumaan vihreämpien autojen tuottamiseen, ilman mitään taikatemppuja. Tämä on siis mahdollista.

Vaikka Saksan hallitus yrittää hyödyntää silmänkääntötemppuja, on selvää että Euroopan täytyy sitoutua energiatehokkaampien autojen valmistamiseen pitkällä ja vahvalla tähtäimellä. Tämä edistäisi vihreämmän moottoritekniikan kehitystä, loisi valtavasti uusia työpaikkoja autovalmistukseen ja auttaisi irrottautumaan öljyriippuvuudesta.

Yhdessä voimme vaatia muuta Eurooppaa vastustamaan Saksan ehdotusta ja varmistaa että ministerit äänestävät puhtaamman tulevaisuuden puolesta. Tässä olisi oikeasti sitä magiaa.

Allekirjoita vetoomuksemme tästä!