APP:n Indah Kiat Perawang -sellutehdas Indonesiassa.APP:n Indah Kiat Perawang -sellutehdas Indonesiassa.

Sellujätti APP: “Nollatoleranssi laittoman puutavaran suhteen”. Nämä sanat voisivat sanoa paljon, mutta ne eivät näköjään tarkoita yhtiölle mitään. APP on tehnyt itselleen mantran toistamalla lupausta, joka ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Olemme tänään julkaisseet todisteet siitä, että APP:n lupaus ei pidä paikkaansa. Vuoden mittaisen tutkimustyön tuloksista selviää, että APP rikkoo järjestelmällisesti Indonesian lakia, joka suojelee kansainvälisin CITES-säädöksin suojeltua ramin-puulajia.

Katso video salaisista tutkimuksista alla.

Raminpuut tulevat samoista Indonesian turvesuometsistä, jotka ovat myös uhanalaisen Sumatran tiikerin koti. Greenpeace kartta-analyysi osoittaa, että siitä lähtien kun raminin hakkuut kiellettiin vuonna 2001, vähintään 180 000 hehtaaria Sumatran turvesuometsiä on raivattu alueilla, joita kontrolloi APP – alue on lähes kaksinkertaisesti New York Cityn kokoinen.  Onko mikään ihme, että Sumatran tiikereitä on villinä luonnossa jäljellä enää 400 yksilöä?

Kuluneen vuoden aikana APP:n suurimmalla sellutehtaalla Indonesiassa vierailtiin useaan kertaan. Muiden selluksi jauhamista odottavien sademetsälajien sekaan oli piilotettu useita ramintukkeja.  Jotta puulaji voitiin varmistaa raminiksi, otettiin näytteet, jotka lähetettiin riippumattomaan laboratorioon Saksaan asiantuntijan tutkittavaksi. Tutkimuslaitoksesta vahvistettiin, että näytteet todellakin ovat raminia. Katso tutkimustulokset kokonaisuudessaan.

APP:n tuotantolaitokselta löytyneen laittoman raminin lisäksi olemme jäljittäneet, minne APP:n sellu ja paperi jatkavat tehtaalta. Löysimme jäljet, jotka johtivat meidät merkittävien kansainvälisten yhtiöiden, kuten Xeroxin, National Geographicin ja Danonen luokse.  Kuten Barbien pakkausten  kanssa viime vuonna, lähetimme yritysten tuotteita rikostekniseen tutkintaan ja saimme selville, että ne sisältävät kuitua sademetsistä.

APP ei ainoastaan heikennä oikeusvaltion periaatteita Indonesiassa, vaan lisäksi yhdistää joitain suurimpia asiakkaitaan tähän sademetsäskandaaliin.  Muun muassa Xeroxin ja Danonen on nyt seurattava niitä suuryrityksiä, jotka ovat jo jäädyttäneet kaikki hankintansa APP:lta. Näin ovat tehneet Barbieta pakkaavaa Mattel, ruokajätti Nestlé ja Adidas.

Auta meitä vakuuttamaan nämä yhtiöt siitä, että niiden on lopetettava APP:n aiheuttaman metsätuhon tukeminen.

Greenpeace tulee luovuttamaan poliisille videomateriaalin tutkimuksista Jakartassa. Vaadimme Indonesian hallitusta ja CITES-viranomaisia välittömästi puhdistamaan kaiken laittoman raminin APP:n tuotannosta ja työskentelemään yhdessä, jotta kaupankäynti Indonesian turvesuometsistä tulevalla raminilla loppuu.

Auta meitä vakuuttamaan Xerox, National Geographic, Danone ja monet muut yhtiöt siitä, että niiden on lakattava ostamasta APP:lta siihen asti, että yhtiö on parantanut tapansa. Toimi nyt.

Kirjoittaja Bustar Maitar on Greenpeacen metsäkampanjan johtaja Indonesiassa.