Shellin öljynporausalus Kulluk ajautui Sitkalidakin rantaan Alaskassa uudenvuodenpäivänä 2013. © US Coast Guard / Greenpeace

 

Shell ilmoitti eilen illalla Suomen aikaa, että yhtiö ei tänä vuonna aio porata öljyä Alaskan rannikolla. Tätä ei olisi tapahtunut ilman teidän kaikkien miljoonien ihmisten tukea kaikkialta maailmasta. Shell ei voi tehdä Arktiksella mitä tahansa, koska tietää että yhtiön jokaista liikettä seurataan tarkasti. Tästä huolimatta yhtiö näyttää syyllistyneen useisiin turvallisuusmääräysten laiminlyönteihin.

Shellin Alaskan operaatio meni lopullisesti karille (kirjaimellisesti) uutena vuotena. Öljynporauslautta Kullukia hinanneiden alusten hinausvaijerit napsahtivat myrskyssä poikki ja Kulluk ajautui Sitkalidakin saaren rantakiville Alaskassa. Sama tapahtui kesän alussa myös yhtiön toiselle porausalukselle Noble Discovererille.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on myös löytänyt Noble Discovereria koskevissa tutkimuksissaan näyttöä useista turvallisuusmääräysten rikkomuksista. Kaikkiaan selvityksissä on löytynyt 16 erilaista turvamääräysten rikkomusta.

Yhdysvaltain sisäministeriön on tarkoitus antaa lähiviikkoina kattava selvitys Shellin Alaskan operaation kohtaamista ongelmista. Presidentti Obaman entiset neuvonantajat ovat jo ehtineet ilmoittaa vastustavansa öljynporauksen jatkamista arktisilla merialueilla.

Shellin ilmoitus peruuttaa tämän vuoden poraukset olivat yhtiön ensimmäinen oikea päätös Arktiksella. Kyse on kuitenkin toistaiseksi vain tauosta: nyt on aika painostaa presidentti Barack Obamaa perumaan Shellin porausluvat.

Mitä tekee Suomi?

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Shellin arktista öljynporausta vastaan eteläisellä Itämerellä 4.5.2012. Shellille vuokrattu jäänmurtaja Nordican oli matkalla öljynporausalueelle Alaskan pohjoispuolella. © Greenpeace

 

Tunnetusti Suomi on osallisena Shellin hankkeessa. Valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut monitoimimurtajat Nordican ja Fennican auttamaan Shelliä. Tämä on todellista riskibisnestä. On selvää, että jos jokin menisi pahasti pieleen Alaskassa, Shellin asianajajat tekisivät kaikkensa vierittääkseen ainakin osavastuun Arctian niskaan.

Ennen kaikkea kyse on hankkeesta, jossa mukana olo on täysin edesvastuutonta. Suomi on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjunnan edistämiseen. Se edellyttää, että suuri osa jo tunnetuista öljyvaroista jätetään maahan. Mikäli poraushankkeet Arktiksella etenevät, kyseessä saattaa olla jopa maailman kolmanneksi suurin fossiilihanke.

Suomen ja suomalaisten jäänmurtajien ei pidä osallistua fossiilihankkeisiin Pohjoisella jäämerellä. Näiden alusten tehtävä on turvata suomalaista merenkulkua, ei edesauttaa maapallon karrelle polttamista.

Hallituksen pitää nyt tehdä selkä linjaus, jossa suljetaan pois suomalaisten valtion omistamien jäänmurtajien osallistuminen offshore-öljynporaukseen.

TAPIO LAAKSO

Mitä sinä voit tehdä?

Lähetä viestiä presidentti Barack Obamalle, että hän peruisi Shellin öljynporausluvat.

Tue Greenpeacea – emme ota rahaa valtioilta emmekä yrityksiltä. Arktiksen puolustaminen on kiinni sinun tuestasi.