Noble Discoverer on ajautunut rantaan Alaskan Dutch Harborissa. Kuva: Teresa Derrick-Laxfoss / 15.7.2012

 

Shell on vaikeuksissa Arktiksella. Eivätkä yhtiön laivat ole vielä ehtineet lähellekään suunniteltuja öljynporauspaikkoja Alaskan rannikolla. Ympäristöväki on moneen otteeseen nostanut esiin, kuinka kehnosti Shell on varautunut ankariin arktisiin olosuhteisiin. Luottamusta ei lisännyt se, että Shelliltä pääsi viikonloppuna porauslaiva karkuun.

Kovassa tuulessa Shellin porauslaivan Noble Discovererin ankkurit pettivät ja laiva ajautui kohti rantaa. Shell väittää, ettei pohjakosketusta tullut - päätelkää itse kuvista. Yhdysvaltain rannikkovartiosto tutkii tapausta. 

Ankkuriongelma ei ollut aluksen ensimmäinen. Vastaava ankkuririkko tapahtui myös keväällä 2011 aluksen operoidessa Uudessa Seelanissa. Noble Discovererin onnettomuusherkkyyttä saattaa lisätä myös se, ettei kyseessä ole mikään tuliterä laiva. Alus valmistui jo melkein puoli vuosisataa sitten vuonna 1966.

Shellillä on myös muita ongelmia. Noble Discoverer ei täytä ympäristöviranomaisten asettamia ilmansuojelumääräyksiä. Shell on luonnollisesti pyytänyt viranomaisia joustamaan vaatimuksistaan.

Eikä siinä kaikki. Shellin öljyntorjuntakalustoon kuuluva alus Arctic Challenger ei myöskään ole läpäissyt viranomaisten tarkastuksia. Shellin mielestä alukselta ei pitäisi vaatia niin kovaa myrskyn kestävyyttä kuin viranomaiset ovat alun perin esittäneet.

Shell on käyttänyt 4,5 miljardia dollaria käynnistääkseen koeporaukset Alaskassa tänä kesänä. Tämä ei ole mitenkään varmaa. Yhtiö on kaikesta päätellen valmis riskeeraamaan turvallisuudesta päästäkseen ensimmäisenä käsiksi Arktiksen öljyyn. Kyyniset yhtiöt eivät näytä välittävän mistään metsästäessään voittoja fossiilisista polttoaineista.

Shellillä on kuitenkin vielä yksi ongelma lisää. Siitä saatiin esimakua, kun Lontoossa ja Edinburghissa Greenpeacen aktivistit sulkivat yli sata Shellin bensa-asemaa. Samaan aikaan yli 900 000 ihmistä on liittynyt Arktiksen puolustajiin. Shellin ahneus on saamassa vastaansa globaalin kansalaisliikkeen.

Tarvittavat ratkaisut öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaan vähentämiseen ovat jo olemassa. Voimme irrottautua öljyriippuvuudesta. Se auttaisi säästämään Arktiksen niin öljyn etsijöiltä kuin äärimmäiseltä ilmastonmuutokselta.

Tule mukaan rakentamaan globaalia kansalaisliikettä Arktiksen suojelemiseksi ja arktisen öljynporaamisen estämiseksi. http://www.savethearctic.org


TAPIO LAAKSO