Skeptismi on tieteen lähtökohta. Kaikki tieteellinen tutkimus on asetettava kriittisen tarkastelun alaiseksi. Kriittinen keskustelu ja yleisten totuuksien kyseenalaistaminen vie tiedettä eteenpäin. Skeptisyyttä tarvitaan esimerkiksi ilmastokeskustelussa, kun Yle vyöryttää parhaaseen katseluaikaan oikein uusintana MOT:n ilmaston lämpenemisen kieltäjien väitteitä.

MOT:ssa esitetyt väitteet ovat samoja, joita ilmastodenialistit pyörittävät eri foorumeilla. Onneksi myös ilmastotieteilijät ovat vihdoin hieman koonneet rivejään tähän ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkeimpään väittelyyn. Yksi mainio denialistien argumentteja yksi kerrallaan niittaava sivusto on SkepticalScience.

Otetaan yksi MOT:ssa esitetty väite.

”Sääasemaverkosto kattaa maailman huonosti. Etenkin maapallon pinnasta suurimman osan peittävät valtameret jäävät huonolle mittaukselle.

Vuonna 1990 tapahtui lisäksi outoja. Maailman sääasemien määrä putosi romahdusmaisesti 10 000 asemalla, alle 6000:een.

Pudotus liittyi Neuvostoliiton romahdukseen. Erityisesti Siperian vaikeiden kulkuyhteyksien päässä olleet mittauspisteet joutuivat hunningolle, ja jäljelle jäivät lähinnä kaupunkilämmön saastuttamat urbaanit asemat.”

Väite on denialistien usein esittämä ja sen ovat useat tutkijat myös kumonneet. Itse asiassa osa tutkimuksista osoittaa, että suljetut mittausasemat osoittivat vielä toimiessaan enemmän lämpenemistä kuin jäljelle jääneet.

SkepticalScience käy läpi myös väitteen ”kaupunkilämmön saastuttamista urbaaneista asemista”. Niin sanottu Urban Heat Island Effect (UHI) on tutkijoiden hyvin tuntema ilmiö. Kaupungeilla on usein oma, hieman lämpimämpi mikroilmastonsa. Koska ilmastotutkijat tuntevat ilmiön, he ovat verranneet tuloksia urbaaneista ja kaukana kaikesta asutuksesta olevista mittausasemista. Ero on vähäinen ja kummatkin tulokset osoittavat, että ilmasto lämpenee.

Ennen kaikkea ilmaston lämpenemisen todisteet eivät ole kiinni vain sääasemien havainnoista. Mittauksia on tehty yhtälailla esimerkiksi merien pinnan lämpötilasta tai meriin varastoituneen lämmön määrästä. Tulokset perustuvat useisiin, toisistaan riippumattomiin tutkimusmenetelmiin.

SkepticalScience-sivulta löytyy nopeasti vastauksia myös useisiin muihin MOT:n väitteisiin, kuten siihen, että ilmaston lämpenemisessä olisi kyse auringosta.

Suosittelen myös tutustumista tähän mainioon artikkeliin:

An Illustrated Guide to the Science of Global Warming Impacts: How We Know Inaction Is the Gravest Threat Humanity Faces