Ympäristöjärjestöt tiedottivat eilen siitä, miten Metsähallitus hakkaa Metsä-Lapissa luonnontilaisia ikimetsiä Stora Enson tilauksesta.

Joensuun yliopistossa on määritettävänä useita hakkuualueiden sellupuupinoista sahaamiamme kelonäytteitä, elävien mäntyjen kiekkoja olemme laskeneet itse. Ensimmäiset kiekot Savukosken Jooseppitunturin hakkuista on arvioitu; ne ovat 1600- luvulla syntyneitä yli 300- vuotiaita puita (kelonäyte täällä, elävä puu täällä)

"Metsähallitus on ilmoittanut, että siellä hakatut puut ovat 80-vuotiaita, osa 140-200-vuotiaita. Eivät ne kovin vanhoja ole", tarinoi Stora Enson ympäristöpäällikkö Pekka Kallio-Mannila MTV3:lle eilen. Yhtiön tiedottaja Pirjetta Soikkeli taas kertoi YLE:lle, että "..yleensä Metsähallitus säästää näin vanhat puut.".

Lausunnot osoittavat täydellistä tietämättömyyttä luonnontilaisten metsien rakenteesta, metsien iästä ja Metsähallituksen hakkuutavoista. Mutta tietenkään kysymys ei ole siitä, etteivätkö Stora Enson työntekijät tietäisi miten asiat ovat. Kyllä he tietävät. Heidän työhönsä vain näyttää kuuluvan suora valehtelu medialle ja sidosryhmille.

Asia on ollut esillä jo useita vuosia, ja Stora Enso on saanut siitä paljon palautetta asiakkailtaan. Alueet ja Metsähallituksen hakkuut ovat yhtiölle kiusallisuuteen asti tuttuja. Ympäristöpäällikkö Pekka Kallio-Mannila on useaan otteeseen kertonut, että yhtiö on maastossa auditoinut eli tutkinut Metsähallituksen kiistahakkuita ja metsiä. Jos kohteilla on käyty maastossa, miten metsien ikä, rakenne ja hakkuun jälki on voinut jäädä huomaamatta? Tai miten Stora Ensolta on jäänyt tutustumatta jopa Metsähallituksen ikäluokkakarttoihin?

Hakattavat metsät ovat monimuotoisia, luonnontilaisia ikimetsiä. Kuten kuka tahansa pohjoisten havumetsien biologiaa tunteva ihminen tietää, tällaisissa metsissä kelojen ja aiempien puustosukupolvien mäntyjen määrä on hyvin runsas. Sen voi myös nähdä niistä sadoista valokuvista joita ympäristöjärjestöjen sivuilla kohteista on. Alueita on avohakattu useaan otteeseen viime vuosina, josta on myös nähtävissä kuvia. Säästöpuita on muutamia siellä täällä - suurin osa kaikenikäisistä ja kaikenkokoisista puista on kaadettu.

Metsähallituksen ikäluokkakarttta Jooseppitunturin hakkuista

Oheisessa kuvassa on ote Metsähallituksen ikäluokkakartasta Savukosken Jooseppitunturin Talluskotavaaran tämän talven hakkuualueilta. Hakkuut on tehty tummanpunaisilla kuvioilla, joiden metsät on luokiteltu vanhimpaan ikäluokkaan, eli yli 201 -vuotiaiksi. Luokitus on tehty metsän valtapuuston mukaan. Stora Enso esittää, ettei se olisi koskaan näitä Metsähallituksen karttoja nähnytkään, eikä mukamas koskaan paikalla käynytkään: "..siellä hakatut puut ovat 80-vuotiaita...". No, kyllähän Stora Enso kertoo myös eilisessä tiedotteessaan olevansa  "committed to protect old-growth forests.".. Niinpä niin.

Matti Liimatainen