Greenpeacen aktivistit tuunaavat Shellin logon enemmän todellisuutta vastaavaksi.

Olen tänä aamuna yli 30 muun Greenpeacen aktivistin kanssa tullut Shellin öljynjalostamolle Fredericiaan, Tanskaan. Aikeenamme on korjata ja tuunata taiteellisin keinoin Shellin tunnettua logoa yrityksen todellista luonnetta vastaavaksi. Mikä on Shellin todellinen luonne ja miksi juuri Shell?

Pohjoinen jäämeri sulaa nopeammin kuin osattiin ennakoida, ja Shell etunenässä on rientänyt paikalle etsimään lisää mahdollisuuksia porata öljyä, tehdä voittoa ja pahentaa ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutosta, joka Arktisen sulamisen ylipäänsä aiheuttaa. Viime vuonna Shell yritti etsiä öljyä Alaskan pohjoispuolelta. Operaation päättyi kuitenkin Shellin kannalta totaaliseen fiaskoon, jonka huipennukseksi öljynporauslautta ajelehti kontrolloimattomana rantamatalikolle

Yhdysvaltojen vaatiessa jatkossa tiukempia turvallisuustoimia Shelliltä, Jorma Ollila allekirjoitti Venäläisen öljy-yhtiö Gazpromin kanssa yhteistyösopimuksen öljyn etsinnästä Venäjän pohjoispuolella. Öljynhimoissaan Shell siirtää toimintansa sinne, missä toiminnan kontrollointi on höllempää. Muut yritykset seuraavat Shellin toimintaa, mahdollisesti seuraten esimerkkiä. Tällä hetkellä myös ExxonMobil on venäläisen öljyteollisuuden kanssa Koillisväylällä etsimässä öljyesiintymiä. Ilmaston kannalta valtaosa jo löydetyistä fossiilisista polttoaineista pitäisi jättää polttamatta, joten on kestämätöntä etsiä yhä lisää öljyä poltettavaksi.

Muutamia vuosia sitten uutisoitiin varsin imartelevasti, kuinka Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila "havahtui ilmastonmuutokseen". Ollila kehui energiayritysten tietoisuutta ongelmasta ja vaati suurempia ja nopeampia päästövähennyksiä. Tästä huolimatta öljyteollisuus himoitsee arktista öljyä Shellin johdolla.

Greenpeace paljasti Shellin todelliset kasvot.

Shell on kuin liikennettä vaarantava kaahari, joka ilmestyy ensimmäisenä onnettomuuspaikalle, varastaa autosta stereot ja renkaat ja levittää öljyä moottoritielle. Ja kaiken tämän jälkeen rauhoittelee paikalle tulevia sanomalla: "Älkää hätääntykö, ymmärrän tilanteen vaarat. Auto-onnettomuudet pitää ottaa vakavasti".

Kun yksittäinen ihminen on noin piittaamaton, meidän muiden on helppo tuomita piittaamattomuus ja puuttua siihen. Mutta kun yksi maailman suurimmista yrityksistä, jonka liikevaihto lasketaan sadoissa miljardeissa, on noin piittaamaton, sivustakatsojan on helppo sokeutua tilanteelle ja lamaantua.  Rauhanomaisella suoralla toiminnallani haluan avata ihmisten silmiä ja kiinnittää huomiota Shellin suuren luokan piittaamattomuuteen.

Silläkin uhalla, että kuulostan teepussiaforismilta tai self help -oppaalta, siteeraan yhtä rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden isää, Intian itsenäistymisliikettä johtanutta Mahatma Gandhia: "Meidän on oltava muutos, jonka haluamme nähdä maailmassa". Minulle ympäristöasiat, ilmastonmuutos etunenässä, ovat tärkeitä aiheita, jotka huolestuttavat. Vaikka Shellin tulot parissa minuutissa ovat varmaan enemmän kuin minä tienaan koko elämäni aikana ja oma vaikutusvaltani tuntuu välillä mitättömältä, huomaan usein kysyväni itseltäni: Miksi en vastustaisi tällaista toimintaa? En halua seurata sivusta kun Shell tuhoaa Arktiksen. Haluan muutoksen Shellin toimintaan.

Tästä pääsemme myös Suomeen. Viime perjantaina Valtioneuvosto julkaisi Suomen arktisen strategian, joka linjaa Suomen periaatteita Arktiksen suhteen. Strategiassa on hyviä ympäristölinjauksia esimerkiksi suojelualueiden suhteen, mutta kysymyksiäkin on. Strategian mukaan ilmastonmuutoksen torjunta ja sen vaikutusten hallinta on "keskeinen lähtökohta toiminnalle koko arktisella alueella". Samaisessa strategiassa kuitenkin sanotaan myös, että "Suomella on intressi olla mukana arktisilla alueilla tapahtuvassa energia-alan liiketoiminnassa". Kappale arktisen alueen energia-alasta ei mainitse ilmastonmuutosta sanallakaan. Tämä on valtiolta kaksilla rattailla ajamista. Aivan kuin jos sanoisi, että on tärkeää vähentää kansan tupakointia ja samalla miettiä kuinka voisi hyötyä savukemarkkinoista.

Lainaanpa pätkän edellä mainitusta Jorma Ollilan haastattelusta: "Ollila on suostunut haastatteluun, koska hänestä hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä paljon nykyistä nopeammin. Ja hänen mielestään siihen tarvitaan aluksi valtioiden yrityksille ja muille toimijoille asettamia rajoituksia". Kuusi vuotta sitten Ollila siis itse maalaili, että valtioiden tulisi rajoittaa yritysten toimintaa päästöjen vähentämiseksi. Jos Suomen arktisen strategian keskeisiin lähtökohtiin tosiaan kuuluu ilmastonmuutoksen torjunta, ja Suomen periaate on olla "kestävän kehityksen edelläkävijä", on Suomen otettava nykyistä strategiaa jyrkempi kanta Shellin kaltaisten yritysten arktiseen öljyryntäykseen. Muuten Suomi muuttuu edelläkävijästä massiivisen öljyteollisuuden hännystelijäksi.

Haluan myös lähettää terveiset kaikille niille yli 3,7 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat jo vaatineet Arktiksen suojelua.

Seuraa tapahtumia ja allekirjoita vetoomus: www.greenpeace.fi/stopshell

PS. Paikan päältä on hieman haasteellista olla internetissä vastaamassa tänne, joskin Twitterissä minua voi mahdollisesti seurata tunnuksella Topias_S