Aktivisteja Loviisan ydinvoimalan edustalla.

Kauppalehden tänään julkistama haarukointi omasta vaalikoneestaan lupaa huonoa Fortumin aikeille rakentaa uusi ydinvoimala Loviisaan: enemmistö kaikkien puolueiden paitsi Kokoomuksen ehdokkaista vastustaa luvan myöntämistä Fortumille.

Myös Fortum on huomannut huonot uutiset. Yritys on jälleen aloittanut raivokkaan ja hieman epätoivoisen kansanedustajiin kohdistuvan lobbauksen. Huvittaviakin piirteitä sisältävä lobbausmateriaali sisältää eurooppalaista ”ydinvoimarenessanssia” kuvaavan kartta, johon on merkitty ”rakenteilla olevana ydinvoimalaitoksena” mm. bulgarialainen Belenen voimalaitos. Belenen rakentaminen aloitettiin vuonna 1981, eikä se ole sen koommin juuri edistynyt. Italiaan on merkitty neljä ”suunnitteilla olevaa” reaktoria, vaikka vuonna 1987 ydinvoiman käytön lopettanutta kansanäänestystä ei ole ainakaan vielä kumottu.

Vielä kummallisempi on Tekniikka & Talous –lehden uusi Energia-liite, johon Fortum on ilmeisesti päässyt vaikuttamaan varsin voimakkaasti. Tämä puolueeton journalistinen julkaisu mainostaa maailmanlaajuisen ydinvoimabuumin alkuunsa katkaissutta Olkiluoto 3 –katastrofia otsikolla ”Virheetön laitos”, antaa  kahden aukeaman verran tilaa Helsingin kokoomuslaisen kaupunginjohtajan tyrmäämän Fortumin ydinkaukolämpöprojektin esittelyyn merkittävänä tulevaisuuden projektina sekä kirsikkana kakun päälle uutisoi Meksikonlahden öljykatastrofin aiheuttaneen British Petroleumin raportin öljyn suuresta tarpeesta myös tulevaisuudessa.

Fortumin viestinnän perusteella yhtiön johtoon ei ole saatu niitä aivan kirkkaimpia katulamppuja. Valtionomistuksen turvin näköjään uskaltaa vedellä vähän mutkia suoriksi.

Julkistamme lähiaikoina sivuillamme vaalikoneen, jonka avulla voit tarkistaa, ketkä eduskuntavaaliehdokkaista katkaisisivat lopullisesti siivet Fortumin optioveijareiden suunnitelmilta – ja ketkä niitä vielä tukevat.