Ilmastonmuutoksen aiheuttama tulva ajoi ihmisiä kodeistaan Porto Velhossa Brasiliassa 24. helmikuuta 2014. © Lunae Parracho / Greenpeace

 
Jos luulet että ilmastonmuutos on jotakin, joka tapahtuu kaukana muualla, olet väärässä. Maailman johtavien ilmastotieteilijöiden mukaan ilmastonmuutos on uhka ihmiskunnan olemassaololle kaikkialla maailmassa.

IPCC:n uuden raportin mukaan ilmastonmuutos on riski elämälle, kulttuurille ja hyvinvoinnille. Se voi johtaa kansainvaelluksiin, väkivaltaan ja konflikteihin. Ilmastonmuutos muuttaa kasvavassa määrin jopa kansakuntien turvallisuuspolitiikkaa.

Viime kuussa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry nimesi ilmastonmuutoksen turvallisuusuhaksi, joka on maailman pelottavin joukkotuhoase.

Kuulostaako tutulta? Samaa vertauskuvaa käytti aiemmin entinen IPCC:n varapuheenjohtaja Sir John Houghton kymmenisen vuotta sitten kun Bush ja Blair johtivat sotaa Irakia vastaan. Houghton sanoi, että kaikki jotka ovat todella huolissaan joukkotuhoaseista, joutaisivat taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan.

Myöhemmin ilmastonmuutoksesta turvallisuusuhkana on keskusteltu muutaman kerran myös YK:n turvallisuusneuvostossa. 2011 Naurun presidentti osui naulan kantaan yhdistäessään ihmisten turvallisuuden ja ilmastonmuutoksen näin:
 
“Ilmastonmuutos on yhtä suuri uhka kuin ydinvoima tai terrorismi.  Ilmastonmuutos horjuttaa hallituksia ja synnyttää konflikteja.  Edes ydinvoiman leviäminen tai terrorismi ei ole koskaan johtanut kokonaisen kansakunnan katoamiseen, sen sijaan ilmastonmuutoksen myötä joudumme kohtaaman myös tämän kysymyksen.”

On häpeällistä, että turvallisuusneuvosto ei reagoinut näihin sanoihin eikä siihen, että ulkoministeri Kerry näyttää ymmärtävän ilmastonmuutoksen uhat. Pelkät puheet eivät kuitenkaan riitä Kerrynkään tapauksessa, vaan tarvitaan tekoja. Kerry ei ole lähelläkään ilmastonmuutoksen aseidenriisuntaa. Yhdysvallat käyttää miljardeja ilmastosotaan, ei sen ratkaisuihin. Yhdysvaltain energiapolitiikka on yhä hyvin riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Ilmastonmuutoksesta puhumisen sijasta meidän tulisi ehkä puhua konkreettisista hiilikaivoksista ja öljynporauksesta.  Hiilen, öljyn ja kaasun käyttö tarkoittaa paitsi ilmastotuhoa myös ihmisten tappamista. Esimerkiksi Kiinassa ilmansaasteet ovat aiheuttaneet jopa 257 000 ennenaikaista kuolemaa. Tällaisten lukujen takia ei ole ihme, että Kiinan pääministeri Li Keqiang hiljattain julisti sodan ilmansaasteita vastaan.

Jos Kiina haluaa liittyä sotaan ilmansaasteita vastaan, he ovat tervetulleita, mutta heidän on ryhdyttävä sanoista tekoihin. Kiinan on varmistettava, että Sisä-Mongoliassa ja Sha'anxissa ryhdytään tiukkoihin hiilenkäytön rajoitustoimiin ja että ilmansaasteita aletaan tehokkaasti vähentää.

Se kuinka pahaksi ilmastonmuutos äityy, riippuu siitä, mitä valintoja teemme nyt ja lähitulevaisuudessa.  Jos luovumme fossiilisista polttoaineista ja siirrymme nopeasti uusiutuviin ja puhtaisiin energiamuotoihin, katastrofi voidaan vielä välttää.  IPCC ei kehota meitä luovuttamaan, vaan muistuttaa, että kyseessä on oma turvallisuutemme.

Voimme kutsua kaikkia hallituksia liittymään sotaan ilmastonmuutosta vastaan. Määrittelemällä ilmastonmuutos sodaksi, ymmärrämme että kyse on elämästä ja kuolemasta. Hallitusten tulee laittaa sotiin sijoittamansa rahat ilmastonmuutoksen vastaiseen sotaan.

Ilmastonmuutos ei tunne rajoja. Sillä mitä tapahtuu Arktikselle, on vaikutusta kaikkialla, kuten hurrikaani Sandy osoitti. Ilmastonmuutosta vastaan ei pysty taistelemaan tankeilla ja pommeilla. Maailman suurimpien saastuttajien, Yhdysvaltojen ja Kiinan, on aika vaihtaa puheensa ilmastosta ja sodasta johonkin rauhanomaiseen toimintaan, kuten energian tuhlauksen lopettamiseen ja siihen, että uusiutuvat energiat pyörittävät taloutta. Tämä olisi todellista energiarauhaa. Se vaatii sitoutumista ja visioita, joihin panostetaan massiiviset määrät rahaa. Kun saamme aikaan ekologisen rauhan saamme kaupan päälle turvallisen maailman kaikille.