Kävimme tänään jälleen Neste Oilin yhtiökokouksessa, jossa kysyin toimitusjohtaja Matti Lievoselta ja hallituksen jäseniltä muun muassa seuraavaa:

Aikooko Neste Oilin johto vain odottaa sitä hetkeä, että lainsäädäntö pakottaa yhtiön muuttamaan toimintatapojaan, vai pystyttekö viimein myöntämään pahan virhearviointinne ja korjaamaan tilanteen, eli jäädyttämään lisää viljelypinta-alaa vaativien raaka-aineiden käytön nykyiselle tasolle ja luopumaan niiden käytöstä kokonaan ripeässä aikataulussa?

En saanut asiasta vastausta.

Samaan aikaan palmuöljyn tuotantoalueella Indonesiassa

Samalla kun Neste Oilin johto pakoili tärkeisiin kysymyksiin vastaamista, maailmalla uutisoitiin, että metsäpalot ja sademetsien raivaaminen palmuöljyplantaaseiksi uhkaa Acehin maakunnassa elänyttä 200 orangin yhteisöä niin, että kaikki ovat vaarassa kuolla muutaman viikon sisään. Jo kaksi kolmasosaa niiden elinalueesta on raivattu palmuöljyplantaasiksi. Reutersin mukaan koko Sumatran saarella on jäljellä enää noin 6 600 orankia, joita kasvava palmuöljyn tuotanto uhkaa.

Myös Neste Oilille toimitetaan palmuöljyä Sumatralta.Vastuulliseksi itseään kutsuvan yhtiön olisi syytä keskittyä oman toimintansa parantamiseen eli palmuöljyn käytön lopettamiseen, eikä epätoivoiseen yritykseen estää biopolttoainelainsäädännön kehittäminen ympäristöystävällisempään suuntaan. Biopolttoaineilla piti vähentää ilmastopäästöjä ja riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, ei tuhota sademetsiä ja maapallon viimeisiä orankeja.

Maija Suomela

Greenpeacen aktivistit sulkivat Neste Oilin pääkonttorin lokakuussa 2011:

Greenpeacen aktivistit Neste Oilin pääkonttorilla lokakuussa 2011

PS. Tuunasimme Neste Oilin vuosikertomuksen, katso www.nestespoil.com