Pari viikkoa sitten kerrottiin, miten Malesian Sarawakissa metsät katoavat ennätystahtia palmuöljyviljelmien ja muun teollisen maankäytön tieltä. Wetlands Internationalin ja tutkimuslaitos Sarvisionin tutkimus totesi, että etenkin ilmastonmuutoksen kannalta kriittisiä suoalueita raivataan nopeammin kuin koskaan.

Tässä on sitten muistutus siitä, millaisia välittömiä inhimillisiä kärsimyksiä metsien hävittämiseen liittyy. Sarawakin alkuperäiskansoja puolustava sveitsiläinen Bruno Manser Fonds raportoi lauantaina kahdesta tuoreesta tapauksesta. Toisessa palmuöljyviljelmiään laajentava yhtiö palkkasi veitsin ja räjähtein aseistautuneita rähinöitsijöitä ajamaan uusien plantaasien tiellä asuvia alkuperäisasukkaita kodeistaan. Toisessa tapauksessa puutavarafirman miehet pahoinpitelivät kaksi pienmaanomistajaa, jotka olivat valittaneet laittomista hakkuista maillaan. Tapaukset ovat tyypillisiä Kaakkois-Aasian todellisuudessa. "Kehityksen" tiellä olevat pakotetaan väistymään. Pahoinpitelyt, väestön pakkosiirrot ja jopa ihmisten tappaminen kuuluvat palmuöljy- ja puutavarayhtiöiden arkipäiväiseen bisnesympäristöön.

Sarawakin aluehallitus julkisti viime vuoden lopulla suunnitelman avata miljoona hehtaaria lisää maita palmuöljyn tuotannolle. Alueen alkuperäiskansoja puolustavien järjestöjen mukaan tämä on shokeeraava päätös.

Miten tämä Suomeen liittyy? No siten, että arvatkaapa, mikä yhtiö on yksi uusista investoijista Sarawakin palmuöljybisneksessä? No, Neste Oilin palmuöljyn toimittaja IOI Group. Neste Oil yhtiönä ei varmaankaan näe mitään yhteyttä kasvavan palmuöljyn käytön aiheuttamien uusien palmuviljelmien tarpeen, niiden aiheuttamien ongelmien ja oman kasvavan palmuöljyn käyttönsä välillä. Näkeeköhän Heidi Hautala (vihr.), ihmisoikeuksien puolustaja ja Neste Oilin hallintoneuvoston puheenjohtaja? Se ehkä selviää kuluvan viikon perjantaina, kun Hautala järjestää palmuöljyaiheisen tapaamisen kansalaisjärjestöille.