Sini Saarela oikeudess Pietarissa 19. marraskuuta 2013. Oikeus päätti vapauttaa Sinin takuita vastaan. © Dmitri Sharomov / Greenpeace

 

Kahden kuukauden vankilassa istumisen jälkeen venäjällä pidätettyjen Greenpeace-aktivistien ja kahden freelance-kuvaajan tilanne näyttää vihdoin muuttuvan – ainakin vähän. Keskiviikkoiltapäviään mennessä 16 pidätetyistä oli saanut päätöksen vapauttamisesta takuita vastaan. Mutta yhden aktivistin tutkintavankeutta kuitenkin jatkettiin. Tilanne on vielä kaikkea muuta kuin selvä.

Colin Russell on Greenpeacen laivan Arctic Sunrisen radio-operaattori. Hänen tapauksensa käsiteltiin oikeudessa ensimmäisenä ja tuomari päätti jatkaa tutkintavankeutta syyttäjän vaatimuksen mukaisesti kolmella kuukaudella. Tässä vaiheessa kaikki odottivat, että kaikilla muillakin olisi sama kohtalo. Sitten kuitenkin tuli tieto laivan venäläisen lääkärin Jekaterina Zespan vapauttamisesta takuita vastaan. Zespan jälkeen kaikki pidäteyt ovat saaneet takuut. Venäläinen Newtimes.ru ehtikin jo spekuloimaan, että tuomari sai Russellin jälkeen uudet ohjeet. Russelin saamasta päätöksestä tietysti valitetaan.

Tiistaina viimeisenä päätettiin Sini Saarelan vapauttamisesta takuita vastaan.

"Mi­nul­la ei ole mi­tään hä­vet­tä­vää, ei mi­tään pei­tel­tä­vää, ei mi­tään ka­dut­ta­vaa. Olen toi­mi­nut ta­val­la, jo­ta ark­ti­sen alueen koh­taa­ma vä­li­tön uh­ka ja il­mas­ton­muu­tok­sen kiih­ty­mi­nen vaa­ti­vat", Sini sanoi oikeudessa.

Keskiviikkona takuut sai ensimmäisenä hollantilainen kampanjoitsija Faiza Oulahsen, joka lähetti myös terveisiä kaikille sadoille tuhansille tukijoille. Myös Arctic Sunrisen legendaarinen kapteeni Peter Willcox sai takuut.

 

Tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Takuukäsittelyt jatkuvat koko viikon ja vasta silloin näemme, pitääkö oikeuden linja kaikkien kohdalla. Absurdeista huliganismisyytteistä ei ole edelleenkään luovuttu. Tähän mennessä ketään ei ole vielä vapautettu, eikä takuisiin liittyvistä ehdoista tiedetä. On esimerkiksi epäselvää, saavatko syytetyt poistua Venäjältä. Jo tähän mennessä rangaistus – kaksi kuukautta vankilassa – on ollut täysin kohtuuton väkivallattomasta mielenosoituksesta.

Tilanne Arktiksella on myös kaikkea muuta kuin ohi. Ilmastokriisi ei odota, kun päästöjen kääntäminen laskuun viipyy ja viipyy. COP19-ilmastokokous on parhaillaan menossa Varsovassa, Puolan hallituksen hiili-intoilun savusumussa. Kokous ei etene hyvin ja erityisesti Kanada ja Australia näkevät suoranaista vaivaa kokouksen sabotoimiseksi. Poliitikkojen vastuuttomuus ainoastaan korostaa sitä, että kansalaistottelemattomuus vapaana rehottavaa ilmastorikollisuutta vastaan on välttämätöntä.

Oheinen kuva esittää niin sanottua hiilibudjettia. Tunnetut öljy-, kaasu- ja hiilivarannot ovat paljon suuremmat kuin voimme käyttää, jos katastrofaalinen ilmastonmuutos halutaan välttää. Silti öljy-yhtiöt suuntaavat Arktikselle etsimään lisää öljyä ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseksi.

 

Tämän hulluuden estämiseksi Arctic 30 on istunut kaksi kuukautta vankilassa. Heidän toimintansa on sitä merkityksellisempää, mitä useampi ihminen liittyy mukaan puolustamaan Arktista ja torjumaan ilmastokriisiä: http://www.SaveTheArctic.org

 TAPIO LAAKSO