Tuulivoimaa Tanskassa.

Tanska sai eilen 3.10. uuden hallituksen. Ilmastonsuojelun kannalta se oli ilouutinen. Tanska aikoo ottaa uudestaan johtoaseman uusiutuvan energian käytössä.

Hallistusohjelman mukaan Tanskan energiantuotanto on sataprosenttisesti uusiutuvaa vuoteen 2050 mennessä. Ja päästöjen vähentämisessä ei odotella: vuonna 2020 päästöjä on 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990. Sen saavuttamiseksi puolet Tanskan sähköstä jauhetaan tuulimyllyillä vuonna 2020. Juuri nyt tiistaiaamuna kello 9.05 tätä kirjoittaessani Tanskan sähkönkulutuksesta 22 prosenttia syntyy tuulella. (Jos haluat seurata tuulimyllyjen maata reaaliaikaisesti, klikkaa tästä.)

Tanskan kolme uutta hallituspuoluetta ovat myös yhtä mieltä siitä, että hiilivoimasta luovutaan vuoteen 2030 mennessä.

Tällaisten tavoitteiden kirjaaminen hallitusohjelmaan ansaitsee kiitoksen. Se on sekä oikein että rohkeaa. Eurooppa tarvitsee edelläkävijöitä. Onneksi niiden joukkoon ovat astuneet myös Saksa ja EU:n ulkopuolelta Sveitsi, jossa vastikään ydinvoimasta luopuminen sai parlamentissa lopullisen hyväksynnän. Toivoa ilmasto- ja energiapolitiikan etenemiseen lisää myös se, että Tanska saa EU:n puheenjohtajan nuijan vuoden 2012 alussa.

Ympäristöliikkeen tehtävä onkin nyt sparrata Tanskan dream teamia ja tehdä kaikkensa, että hallitusohjelman lupaukset toteutuvat.

JUHA AROMAA