Olkiluodon hitsausongelmat
Greenpeace paljasti viime viikolla, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaan laadunvalvonnassa on vakavia puutteita: hitsarit ovat saaneet arvailla saumojen pituuksia, käytettäviä tehoja ja muita parametreja, koska pakollisia hitsausohjeita ei ole ollut, eikä saumoja ole myöskään vaivauduttu tarkistamaan rakennusmääräysten mukaisesti. Työmaalla ei ole ollut kuukausiin pätevää hitsaustyön valvontaa, kuten Bouygues jo viime viikolla myönsi. Lisäksi YLE kertoi eilen, että rakennustyöntekijöitä on peloteltu olemaan kertomatta turvallisuusongelmista edes laadunvalvojille, saati medialle. TVO:n mukaan tosin ranskalainen ydinvoima on niin turvallista, ettei sitä tarvitse edes rakentaa kunnolla.

Julkistamme nyt parin tunnetun sananiekan tilanteeseen parhaiten sattuvat mietelauseet:

Matti Nykänen:

"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi"

"Sehän tuli kuin tähti kirkkaalta taivaalta."

"On se aika epäkornia käytöstä."

"Se on ihan fifty-sixty miten käy."

Homer Simpson:

"The three little sentences that will get you through life. Number 1: Cover for me. Number 2: Oh, good idea, Boss! Number 3: It was like that when I got here."

"If something goes wrong at the plant, blame the guy who can’t speak English."

"You know, boys, a nuclear reactor is a lot like a woman. You just have to read the manual and press the right buttons."

"Weaseling out of things is important to learn. It's what separates us from the animals! Except the weasel."

"Operator! Give me the number for 911!"

Ranskan Flamanvilleen rakennetaan samaa ranskalaista EPR-ydinreaktoria kuin Suomeenkin, ja kaikki samat ongelmat ovat toistuneet. Kun lukee tiedot työmaan viimeisimmästä laaduntarkastuksesta, tulee etsimättä mieleen vielä tämä Matti Nykäsen lausuma:

"Aina ku mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellanen 'bon voyage' -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus aikasemminkin."

Lauri Myllyvirta