Viikonloppuna Greenpeace osoitti mieltään Shelliä ja arktista öljynporausta vastaan Belgian Formula 1 -osakilpailussa. YouTube on sensuroinut palkintoseremoniasta kuvatun hulvattoman videon vedoten tekijänoikeuksiin (lue: häpeään). Vaikka videon poistaminen oli ilmeisesti Formula 1 -kisojen järjestäjien aloitteesta tehty, päätös on varmasti myös Shellille mieluinen. Yhtiö saattaa myös olla päätöksen takana. Miksi olemme sitä mieltä?

Ei olisi ensimmäinen kerta kun yhtiöt yrittävät hiljentää Greenpeacen heihin kohdistamansa parodian tai kritiikin. Ne väittävät omistavansa oikeudet yhtiön nimeen ja kaikkeen sisältöön, jossa se mainitaan. Muistattehan vielä, kuinka Neste Oil halusi sulkea NesteSpoil-sivuston?

Nestle yritti sitä, kun teimme videon yrityksen osallisuudesta sademetsän tuhoamiseen. Tuloksena oli yksi kaikkien aikojen suurimmista brändiä tuhoavista sosiaalisen median kampanjoista: elävä esimerkki siitä, miten käy kun ei ota kritiikkiä vastaan internetissä.

Ennen kuin video poistettiin, sen oli nähnyt jo lähestulkoon neljännesmiljoona katsojaa vain 36 tunnin aikana. Jos sinua kiinnostaa miksi, katso se nyt.

The video Shell doesn't want you to see from Greenpeace on Vimeo.

Kukaan ei ole vielä ottanut meihin yhteyttä tekijänoikeuksiin liittyen. Varoituksen sana: älkää kuitenkaan jakako tätä videota, sillä meitä voidaan syyttää tekijänoikeuksien rikkomisesta. Shell on ansainnut niin paljon rahaa tuhotessaan maapalloa, että he voisivat jäljittää meidät. Joten ole hyvä internetin käyttäjä ja tee niinkuin öljyjätti sanoo. (Laskemme leikkiä! Jaa video ystävillesi.)

Shellin tulisi ottaa huomioon, että olemme voittaneet oikeudessa useampaan otteeseen, kun kyseessä on ollut sananvapaus. Öljyjätti saattaa kuvitella, että voi vaientaa kritiikkimme brändillään, mutta niin ei tule käymään. Onneksi maailma ei toimi niin – kiitos siitä niille, jotka taistelevat internetin sananvapauden puolesta. Tässä taas yksi syy lisää, miksi meidän on jatkettava taistelua sananvapautemme puolesta internetissä, vaikka suuret yhtiöt luulevat voivansa sensuroida heihin kohdistuvaa kritiikkiä.

Mitä sinä voit tehdä osoittaaksesi tyytymättömyytesi Shelliä kohtaan? Liity joukkoomme ja pyydä heitä poistumaan Arktikselta. 

Toisin kuin sananvapaus, öljyonnettomuus jään keskellä on vaarallista.

 

Brian Fitzgerald

Head of Digital Networking & Mobilisation

Greenpeace International