Greenpeacen orangeiksi pukeutuneet aktivistit osoittavat mieltään Neste Oilin yhtiökokouksen alkaessa Finlandia-talolla Helsingissä 4. huhtikuuta 2013.

 

Neste Oil antoi positiivisen tulosvaroituksen, biopolttoainekauppa käy hyvin ja kannattaa. Yksi syy hyvään kannattavuuteen on tärkeimmän raaka-aineen palmuöljyn alhaisena pysynyt hinta. Elokuun alussa osavuosikatsauksessaan yhtiö arvioi aivan oikein hinnan pysyvän alhaisena, koska ”…markkina näyttää odottavan, että vuoden 2013 jälkimmäisellä puoliskolla palmuöljytuotanto kasvaa vuoden 2012 tapaan, mikä kasvattaisi varastoja ja hillitsisi hinnan nousua.”

Täsmälleen siitä Greenpeace on huolissaan. Palmuöljyn tuotanto siis kasvoi vuonna 2012 ja kasvaa edelleen vuonna 2013. Tuotanto kasvoi muun muassa sen takia, että Neste Oil maailman johtavana biopolttoainevalmistajana on ollut lisäämässä kysyntää. Jos biopolttoainekauppa käy edelleen hyvin, se houkuttelee alalle lisää tuottajia, jotka lisäävät palmuöljyn kysyntää ja niin edelleen…

Euroopan unionin palmuöljyn kulutus kasvoi vuodesta 2006 vuoteen 2012 yli 40 prosenttia. Alankomaiden palmuöljyn kulutus pomppasi kaksinkertaiseksi vuonna 2012. Neste Oil otti käyttöön toisen maailman suurimmista biopolttoainelaitoksistaan Rotterdamissa vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa. Alankomaiden palmuöljyn kulutus kasvoi 670 000 tonnia vuodessa – valtaosa siitä Neste Oilin biopolttoainelaitokseen.

Palmuöljyn tuotannon kasvussa ei taas ole mitään hyvää – vaikka se pitäisikin Neste Oilin marginaalit kunnossa. Se on suurin syy Indonesian metsäkatoon viime viikolla julkistetun raportin mukaan. Positiivisen tulosvaroituksen sijaan todella hyvä uutinen Neste Oililta olisi paljon nykyistä nopeampi siirtyminen palmuöljystä kestäviin raaka-aineisiin. Meille kaikille elintärkeän hiilinielun katoamista ei vain valitettavasti pörssikursseissa näy.

JUHA AROMAA