24. lokakuuta 2012

Greenpeacen säteilymittaus käynnissä Fukushiman kaupungissa 16 lokakuuta 2012. © Jeremie Souteyrat / Greenpeace

 
Viime viikolla Greenpeacen säteilymittausryhmä lähti taas Fukushiman kaupungin kaduille ja pahasti saastuneeseen Iitaten kylään mittaamaan ja arvioimaan säteilyn uhkaa.

Kuten monilla aikaisemmilla matkoilla havaitsimme laskeneita säteilyannoksia muutamilla alueilla, mutta voimakkaan säteilyn pisteitä on edelleen melkein 300 000 asukkaan Fukushimassa. Huolestuttavampia ovat kuitenkin hallituksen viralliset säteilymittausasemat, joita on ilmestynyt ympäri kaupunkia.

Aikaisemmin tässä kuussa The Association for Citizens and Scientists Concerned About Internal Radiation Exposures -järjestö epäili, että Japanin hallitus manipuloi näiden asemien antamia lukemia.

Tunsimme tarinan ennestään, sillä tämän vuoden maaliskuussa mitatessamme säteilyä puistossa Watarin esikaupungissa, näimme vasta asennetun virallisen mittauspisteen. Mittausasema näytti suhteellisen alhaista säteilyä verrattuna niihin lukemiin, mitä olimme mitanneet aikaisemmin. Mittausasema oli asetettu keskelle pientä puhdistettua aluetta. Vanha maa mittausaseman alta oli viety pois ja korvattu uudella maa-aineksella. Heti kun siirtyi pois puhdistetulta alueelta, säteilylukemat nousivat ja pysyivät korkeina koko puiston alueella – paitsi mittausaseman vieressä.

Sillä kertaa mittasimme vain tämän mittausaseman läheisyydessä. Toivoimme, että mittausasema olisi kuitenkin ollut merkki siitä, että viranomaiset olisivat aloittaneet kattavat puhdistustyöt ja kertoisivat ihmisille säteilyvaarasta.
Valitettavasti näin ei käynyt.

Neljän päivän ajan 16–19 lokakuuta Greenpeace tarkasti 40 mittausasemaa Fukushiman kaupungissa. 75 prosenttia niistä osoitti alhaisempaa säteilyä kuin mitä mittasimme niiden välittömästä läheisyydestä. Säteilytaso 25 metrin päässä mittausasemista oli jopa kuusi kertaa voimakkaampaa kuin juuri mittausasemien kohdalla.

Viranomaiset väittävät, etteivät mittausasemat ole tarkoituksella harhaanjohtavia, vaan niiden tarkoitus on kertoa, mitkä alueet on puhdistettu. Joka tapauksessa näillä alueilla asuville ihmisille ja ohikulkijoille ne kertovat alemmasta säteilystä kuin vain muutaman metrin päässä mittauspisteestä.

Myös puhdistustyöt ovat hajanaisia. Viranomaiset ovat puhdistaneet puistoja ja koulujen pihoja, mutta ryhmämme löysi edelleen korkean säteilyn pisteitä, eikä niiden puhdistamiseksi ole tehty juuri mitään.

Näimme viikon aikana vain muutaman ryhmän puhdistustyöntekijöitä Fukushiman kaupungissa. Sen sijaan puhdistustyöntekijöitä oli paljon Iitaten alueella. Alue on vuoristoista ja siellä on paljon metsiä, mikä tekee saastuneiden alueiden puhdistamisen vaikeaksi. Vaikka rakennusten puhdistaminen on sujunut hyvin, uudelleen saastumisen vaara on suuri. Jokainen tuulenpuuska, sademyrsky ja keväällä sulava lumi tuovat rinteiltä lisää säteilysaastetta. Olisi lievästi sanottu, että viranomaiset ovat optimistisia. Iitaten särkyneille yhteisölle heillä on tarjota vain turhia toiveita.

Matkallamme haastattelimme kuutta Iitaten entistä asukasta. Kaikkia yhdisti ilmeinen epäluulo viralliseen tietoon ja heikko luottamus hallituksen mahdollisuuksiin hoitaa radioaktiivinen saastuminen, jonka kanssa heidän on elettävä joka päivä. Menetyksen tunne on kouriintuntuva. Ihmiset eivät halua mitään niin paljon kuin voida palata ja rakentaa uudelleen kotinsa, mutta monet tietävät sydämessään, että entinen elämä on mennyttä. Kun kodit, työpaikat ja pellot ovat saastuneet ja yhteisöt hajonneet, he hakevat vain reilua korvausta, jolla voisi aloittaa elämän muualla.

Puhuimme myös paikallisten viranomaisten kanssa, jotka valittivat, että heiltä puuttuu rahaa, työvoimaa ja Japanin hallituksen kiinnostus ja ohjaus.
Tämä ei heijasta kerro Japanin hallituksen säälimättömästä ydinkatastrofin laajuuden ja vakavuuden vähättelystä. Se kertoo myös kyvyttömyydestä asettaa ihmisten terveys ja turvallisuus politiikan edelle. Hallitus on tuhlannut Fukushiman jälleenrakennusrahoja valaanpyyntiin samalla, kun tuhoutuneen ydinvoimalan työntekijöille ei ole ollut varaa tehdä kunnollisia terveystarkastuksia. Nyt se tuhlaa rahaa puhdistamalla autioita alueita maaseudulla saadakseen ihmiset palaamaan evakuoiduille alueille, vaikka ihmiset Fukushiman kaupungissa ovat vaarassa.

Hallitus uskottelee edelleen, että tilanne on hallinnassa, vaikka se ei selvästikään ole. Valitettavasti helppoja ratkaisuja ei ole. Hallituksen on vain myönnettävä, mikä tilanne todella on, ja annettava sille sen vaatima huomio.

Vasta silloin hallitus voi antaa ihmisille tietoa, jota he tarvitsevat.

Vasta silloin hallitus voi tarjota kunnon korvauksen ihmisille, joiden elämä on käännetty nurin ja jotka vasta sitten voivat selvitä tragediasta ja jatkaa eteenpäin.

Vasta silloin hallitus voi todella ymmärtää, että ydinvoima on ollut kirous eikä siunaus Japanille, ja tehdä sen tulevaisuudesta oikean päätöksen.

Greg McNevin

Suomeksi tulkinnut Juha Aromaa