Yli 150 talouden, ilmaston ja ekologian alan tutkijaa varoittaa kirjeellään Euroopan komissiota biopolttoaineiden ilmastopäästöjen sivuuttamisesta.

EU velvoittaa jäsenmaita lisäämään uusiutuvan energian käyttöä liikenteessä ja useimmat jäsenmaat ovat tekemässä sen lisäämällä biopolttoaineiden käyttöä.

Tällä tiellä on edetty, vaikka tutkimustulokset ovat näyttäneet jo vuosien ajan, että biopolttoaineiden aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt voivat olla fossiilisia polttoaineita pahemmat.

Tämä johtuu ennen kaikkea ns. epäsuorista maankäytön vaikutuksista eli siitä, että kun biopolttoaineiden kysyntä johtaa esimerkiksi soija- tai palmuöljyn kysynnän kasvuun, pitää uutta viljelymaata raivata joko suoraan biopolttoainetuotantoa varten tai epäsuoraan sen tieltä väistyvää ruoantuotantoa varten. Tämä toiminta aiheuttaa suuria kasvihuonekaasupäästöjä, koska tilaa viljelylle raivataan usein sademetsistä, joiden varastoimat hiilimäärät päästetään samalla ilmastoon.

EU näyttää nyt joutuneen oman politiikkansa vangiksi. Biopolttoaineiden käytön massiivisesta lisäämisestä päätettiin liian varhain, kun vaikutuksista ei ollut vielä riittävästi tietoa. Nyt kun tietoa on, komissio yrittää sulkea siltä silmänsä, koska biopolttoaineille annettua pikkusormea on vaikea vetää takaisin. Osa biopolttoaineteollisuudesta, mukaan lukien suomalainen Neste Oil, vastustaa epäsuorien päästöjen huomioimista tiukasti.

Samalla komissio on viemässä jäsenmaita tilanteeseen, jossa ympäristöpolitiikan nimessä kannustetaan sellaista biopolttoainetuotantoa, joka itse asiassa pahentaa ympäristön ja ilmaston tilaa. 150 kansainvälistä alan tutkijaa yrittää nyt puhaltaa pilliin ja pistää pelin poikki, kun se on vielä mahdollista. Toivotaan, että komissio kuulee.

-Sini Harkki