20. maaliskuuta 2012 Otetaan vastaan detox-haaste!

Nyt on aika rohkaista muotibrändejä poistamaan myrkyt vaatteistaan

 

Ei ole helppo homma rohkaista suurta muotibrändiä muuttamaan koko tuotantotapaansa. Faktoilla ja yhdessä toimimalla Sinun kaltaisesi tukijat voivat kuitenkin saavuttaa tuloksen, jonka saamme ylpeinä tänään julkaista.

Tänään brittiläinen vaatejätti Marks & Spencer on sitoutunut poistamaan kaikki vaarallisia kemikaaleja sisältävät päästönsä koko tuotantoketjustaan. Muutos tapahtuu vuoteen 2020 mennessä.

Marks & Spencer näyttää tietä H&M:n vanavedessä

Osana sitoutumistaan kampanjaan Marks & Spencer on ottanut tärkeän askeleen tavoitteenaan poistaa perhalogenoidun fluorihiilivedyn (PFC:n) käyttö kokonaan ennen heinäkuuta 2016. Yritys tunnustaa, että kemikaaliryhmä, jonka tarkoituksena on tehdä vaatteista tahran- ja vedenkestäviä, on vaarallinen. Merkittävänä perhalogenoidun fluorihiilivedyn käyttäjänä Marks & Spencerin päätös poistaa tähän ryhmään kuuluvat kemikaalit tuotantoketjustaan on selkeä viesti koko teollisuudenalalle, myös kemikaaliyrityksille. Nyt on korkea aika luopua vaarallisten kemikaalien käytöstä. 

Tämän kiellon lisäksi Marks & Spencer on myös tarkentanut kieltoa alkyylifenolietoksylaattien (APEO) kätöstä. Kyseessä on kemikaaliryhmä, jonka sisältämistä kemikaaleista osa on kielletty Euroopan unionissa. Yritys on luvannut asettaa itselleen aikarajan, mihin mennessä se poistaa muutkin käytössä olevat vaaralliset kemikaalit.

Sen lisäksi Marks & Spencer on luvannut parantaa läpinäkyvyyttään siihen liittyen, millaisia saasteita yrityksen tavarantoimittajat päästävät vesistöihin. Aluksi he aikovat julkaista viiden kiinalaisen tavarantoimittajan päästötiedot. Tämä on tärkeä pilottihanke, ja yrityksen tulisi julkaista lähitulevaisuudessa kaikkien toimittajiensa päästöt. Niin tehtaiden lähellä asuvat ihmiset kuin tuotteiden loppukäyttäjätkin ovat oikeutettuja tietämään, mitä heidän vesistöihinsä päästetään.

Mitä seuraavaksi?

Marks & Spencer on nyt Puman, Niken, Adidaksen, H&M:n, C&A:n ja Li-Ningin ohella seitsemäs brändi, joka sitoutuu puhdistamaan tuotantoketjuaan ja tuotteitaan sekä poistamaan kaikki vaarallisia kemikaaleja sisältävät päästöt. Tilanne on akuutti, joten yhä useampien brändien on vastattava haasteeseen kiireesti. Yritysten on toimittava, jotta saamme muotimaailman ja arvokkaat vesivaramme puhtaaksi myrkyllisistä kemikaaleista.

Mustalla listalla on 11 haitallista kemikaalia, jotka haluamme brändien poistavan ensimmäiseksi. Se on kuitenkin vasta alkua. Meidän on tehtävä paljon työtä selvittääksemme kaikki tekstiiliteollisuudessa käytettävät kemikaalit, tunnistaaksemme niistä vaaralliset ja korvataksemme ne turvallisemmilla vaihtoehdoilla, jotta myrkkyjen päästäminen ympäristöön loppuu. Tämä on suuri tehtävä, vaikka vuoteen 2020 asetettu aikaraja saattaakin vaikuttaa kaukaiselta.

Nyt tarvitaan toimintaa. Tekstiiliteollisuus myrkyttää vesistöjä vaarallisilla, hormonitoimintaamme häiritsevillä kemikaaleilla. Julkisia vesiteitä käytetään yleisinä viemäreinä. Marks & Spencer on nyt näyttänyt muille brändeille, kuinka nopeasti suuretkin yritykset voivat halutessaan toimia. Vaaditaan muitakin brändejä lopettamaan ympäristön tuhoaminen ja otetaan vastaan Detox-haaste. Poistetaan yhdessä myrkyt vaatteistamme! 

Toimi tänään!

  •  Jaa tämä tarina ystävillesi ja lisää tietoisuutta tärkeästä askeleesta kohti myrkytöntä muotia.
  • Osallistu keskusteluun ja kerro meille, minkä brändin toivoisit seuraavaksi liittyvän kampanjaamme.

Suomessakin on toimittu aktiivisesti muotimme puhdistamiseksi.