Viime lauantaina, 25.4. Bulgariassa maa järisi 5,3 Richterin voimakkuudella. Vaikka kuolonuhreilta vältyttiin, aiheutti maanjäristys paniikkia. Vuonna 1977 Bulgaria koki myös maanjäristyksen, voimakkuudeltaan 7,4 Richteriä. Tuolloin maanjäristyksessä kuoli yli 1500 ihmistä ja yli 10 000 loukkaantui. Miksi tällä on merkitystä uraanivoiman suhteen?

No, koska Bulgariaan suunnitellaan uuden ydinvoimalan rakentamista. Ranskalais-saksalais-venäläisenä yhteistyönä rakennettavan ydinvoimalan lupahakemukset ovat jo menossa, suunnitelmat valmiina. Kuitenkin vain kolme päivää ennen maanjäristystä rakentajat ilmoittivat tekevänsä seismisiä tutkimuksia alueella, eli tavattoman myöhään, ja on kyseenalaista voiko tutkimuksilla olla enää mitään vaikutusta voimalan suunnitelmiin, jotka ovat jo valmiina odottamassa rakentamista. Maanjäristyksiä on mahdotonta ennakoida, ja järistysalueiden ydinvoimalat ovat varsin riskialttiita yllättäville maanjäristyksille. Sen lisäksi, että ydinvoiman kaltainen keskitetty energiantuotanto on hyvin haavoittuvainen tällaisissa tilanteissa, on läsnä tietenkin mahdollisuus vakavasta ydinonnettomuudesta.

Olisiko tämä mahdollista?

Heinäkuussa 2007 Japanissa sattui 6,6 Richterin maanjäristys. Sattumoisin järistyksen keskuksen läheisyydessä sijaitsee maailman suurin ydinvoimalaitos, jossa on kuusi ydinreaktoria. Maanjäristys vavisutti voimalaa enemmän, kuin mitä voimala oli suunniteltu kestämään. Laitoksella syttyi tulipalo, ja pieniä määriä radioaktiivista materiaalia pääsi vuotamaan laitokselta. Kyseinen ydinvoimalaitos on ollut poissa toiminnasta maanjäristyksestä lähtien.
Maailman suurin ydinvoimalaitos maanjäristyksen jälkeen

Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimalaitos maanjäristyksen jälkeen.

Mikäli maailmalla tulisi ydinvoimabuumi, kasvaisi riski tällaisiin ja pahempiin onnettomuuksiin. Ottaen huomioon vielä Japanin tuntemuksen maanjäristysten ja teknologian suhteen, on vuoden 2007 maanjäristys esimerkki siitä, että viime kädessä force majure voi jyllätä kehittyneenäkin pidetyn tekniikan yli. Mustia joutsenia on olemassa.

Topias Salonen