28. marraskuuta 2011

 

Yhdysvallat on ihmeellinen maa. Ei ehkä missään koko maailmassa poliittinen ilmapiiri ole yhtä vihamielinen ilmastonmuutoksen torjunnalle. Tästä huolimatta viidessä vuodessa maassa on suljettu 10 000 megawattia hiilivoimaa, kaadettu yli 150 hiilivoimalahanketta ja vähennetty sähköntuotannon ilmastopäästöjä 10 prosenttia.

Yhdysvalloissa on meneillään hiilivoiman alasajo. Kun 2001 USA:n sähköstä yli puolet tuotettiin hiilellä, osuus on nyt pudonnut 42 prosenttiin. Vuosikymmenen loppuun mennessä suljetaan vielä 267 hiilivoimalaa, joiden yhteiskapasiteetti on 47 000 megawattia. Viime vuonna peruttiin 3000 megawattia suunniteltua hiilivoimaa, puolet suunnitelmista oli jo etenemässä.

Yleinen luulo on, että hiilen alasajo USA:ssa johtuu meneillään olevasta liuskekaasubuumista. Tämä on kuitenkin vain osaselitys. Kaasulla korvattiin vain kolmannes alasajetusta hiilikapasiteetista. Loput korvasi sähkönkulutuksen vähentyminen sekä uusituvan energian lisääminen. Jo hyväksyttyä tai rakenteilla olevaa uusiutuvaa energiaa on niin paljon, että se riittää korvaamaan kaikki 2020 mennessä suljettavat hiilivoimalat. Kaasubuumi saattaa jäädä lyhytaikaiseksi uusiutuvan energian rynniessä markkinoille.

USA:ssa riittää ilmastotieteen kieltäjiä ja he ovat vahvempia kuin missään muualla maailmassa. Republikaaninen puolue lienee maailman ainut relevantti poliittinen voima, jonka selkeänä linjana on ilmastotieteen tulosten kieltäminen.

Tällaista meininkiä nähtiin Chicagossa äskettäin:

8. toukokuuta 2012

The Heartland Institute conference billboard in Chicago

 

Vastavoimana on kuitenkin vahva ruohonjuuritason ympäristöliike. Sadat ryhmät toimivat ympäri Yhdysvaltoja hiilivoimaa vastaan. Ted Nacen kirja Climate Hope On the Front Lines of the Fight Against Coal kertoo hienosti näistä ryhmistä ja kansalaisaktivisteista. Kirja on ladattavissa netistä, suosittelen.

Poliitikot saattavat olla saastuttajien taskussa, mutta amerikkalaiset käyvät hiilivoiman vastaista kamppailua voimala kerrallaan. Kamppailua käydään lobbaamalla, oikeudessa, vetoomuksilla, suoralla toiminnalla, mielenosoituksilla ja tietoa levittämällä. Community organizing on termi, jota amerikkalaiset käyttävät.

Voisiko sama toimia Suomessa? Pitäisikö ilmastoliikkeen valita yksi voimala, jonka sulkemista lähdetään ajamaan? Samalla paikalliset liikkeet ja ryhmät voisivat järjestäytyä torppaamaan paikkakunnalle suunnitteilla olevaa hiili- tai turvevoimalaa tai vaatimaan sen nykyisen alasajoa ja korvaamista uusiutuvilla.

Greenpeace on vahvasti mukana Yhdysvaltojen hiilivoiman vastaisessa liikkeessä. Sitä tukee myös iCoal-kampanja, jonka tavoitteena on saada suuret IT-firmat kuten Apple ja Microsoft lopettamaan hiilisähkön käyttö suurissa palvelinkeskuksissaan.

Aktivistit pysäyttävät hiilijunan Appalakkien vuoristossa